Vijećnici GV Tuzla: Migrantski centar ne želimo u Tuzli!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Migrantima treba pomoći ali ne pod svaku cijenu. Ne ukoliko ta pomoć ugrožava lokalno stanovništvo i njihovu sigurnost, poručeno je između ostalog sa današnje vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla. A Odluka Vlade FBiH da će se migranti iz USK između ostalog, rasporediti i u kasarnu koja se nalazi na području Ljubača, uznemirila je mještane pet mjesnih zajednica, Ljubača, Par Sela, Pasaca, Husina i Kiseljaka, a koji su prisustvovali današnjoj sjednici i ponovili zaključke od subote. Zajedno sa vijećnicima došli su do zaključka da se migrantski centar ne smije nalaziti na području Ljubača, ne u naseljenom području. Od Vlade FBiH traže da donesenu odluku stavi van snage, a od nadležnih organa na federalnom i državnom nivou traže poduzimanje mjera i radnji za rješenje migrantske krize.

“Treba naći načina da se zatvore granice BiH. Svjesni ovih političkih okolnosti, ali politička nesloga u državnom vrhu ne može biti izgovor za sve. Postoje policijske snage koje mogu da zatvore slobodan prolaz krijumčara ovamo. Dakle zatvoriti granice, procesuirati krijumčare, i graditi migrantske centre na mjestima gdje nema lokalnog stanovništva ili gdje skoro pa nema lokalnog stanovništa. Tako je migrantsku krizu prebrodila Republika Srbija.”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Migrantima treba obezbijediti prostor za boravak i zaštitu, ali ta lokacija ne smije izazvati uznemirenost lokalnog stanovništva. Vlada FBiH trebala se konsultovati sa lokalnom zajednicom prije donošenja ovakve odluke, mišljenja je samostalni vijećnik u GV Tuzla, Sabahudin Imamović.

“Ja se pitam, da li iko u Sarajevu gradi interese grada Tuzle. Mislim da je u tome poenta, da ove ulizice sa kompenzacionih lista nisu, niti imaju hrabrosti, niti znanja da na adekvatan način brane interese Tuzle.” , dodao je Imamović.

“Klub vijećnika HDZ-a BiH ne podržava ovakvu odluku Vlade FBiH i želimo da vjerujemo da će se napraviti dodatne analize i da će se u budućnosti izbjeći ovakve odluke. Imajući u vidu činjenicu da je ovo jako važan problem, za mene najvažniji u BiH jer je riječ o građanima Grada Tuzla posebno imajući u vidu činjenicu da je to područje naseljeno većinski hrvatskim stanovništvom, i moja potpora je tim stanovnicima, a ne odluci Vlade Federacije.”, rekla je Jasminka Mijatović, predsjednica Kluba HDZ-a BiH u GV Tuzla.

Od nadležnih organa vijećnici traže da učine sve kako bi se prekinuo lanac krijumčarenja migrantima i da u tome zatraže pomoć Evropske Unije. Od poslanika u Skupštini TK vijećnici traže da što prije održe sjednicu povodom odluke Vlade FBiH i formiranja migrantskog kampa na području Ljubača.

“Treba tražiti neku lokaciju gdje nema lokalnog stanovništva. Naravno i Grad Tuzla treba izdvojiti određena sredstva, Grad Živinice i svi da se što bolje zbrinu ljudi od kojih su 20 posto izbjeglice a ostali ekonomski migranti.”, istakao je Mirza Tupajić, predsjednik Kluba SDA u GV Tuzla.

Priča o formiranju migrantskog centra u kasarnu Ljubače uz negodovanje lokalne zajednice dobila je svoj početak. Dok vijećnici GV Tuzla donose zaključke i poduzimaju sve što je u njhovoj moći da spriječe otvaranje migrantskog centra, ne nudeći konkretno rješenje i prijedlog, Internacionalna komisija za migracije BiH objavila je konkurs za zapošljavanje asistenta za rad sa migrantima. Kako saznajemo, potreba je za 20 asistenata koji će biti obučeni za rad sa migrantima na području Živinica i Tuzle.