5 C
Tuzla
28.11.2022.

Vijećnici GV Tuzla usvojili rebalans za ovu i Nacrt Budžeta za narednu godinu

Rebalansom budžeta Grada Tuzla predviđeno je skoro pet miliona KM za različite projekte, ali najviše za one iz oblasti komunalne infrastrukture. Vijećnici su podržali ove izmjene.

„Radi se o 4 miliona i 700 hiljada. Najviše od tog iznosa je predloženo za različite poslove iz oblasti komunalne infrastrukture. Najviše sredstava ide za rekonstrukciju puteva, tu ima i projekata građana koji su na neki način i ubrzali realizaciju konkretnih projekata“, kazala je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije Tuzla.

Pozicija u vijeću je zadovoljna ovim izmjenama. Tvrde da će novac biti korisno iskorišten.

„Prije svega odlično je to što možemo razgovarati o povećanju sredstava rebalansom budžeta. Ono što nas posebno raduje je da se više od četiri miliona usmjerava u komunalnu infrastrukturu i to je ono što nas apsolutno zanima”, kazao je Elvir Bijedić, vijećnik SDP-a u GV Tuzla.

„Klub samostalnih vijećnika uglavnom predlaže komunalne projekte i ovaj put nismo dali nikakve amandmane na rebalans Budžeta, jer tenderske procedure dugo traju i nije bilo smisla da dajemo amandmane i da tenderi budu završeni u decembru što automatski znači da se projekti prebacuju na 2023. godinu“, kazala je Sabiha Mujkanović Mujačić, samostalna vijećnica u GV Tuzla.

S druge strane, gradski vijećnici iz opozicionih stranaka nisu zadovoljni izmjenama. Tvrde da se novac mogao i bolje rasporediti. Neki od njih su imali više amandmana, koji nisu prihvaćeni.

„Na rebalansu Budžeta mi smo kao Klub predložili 28 amandmana. Odmah je odbijeno 20 zbog navodnih tehničkih grešaka. U tih 20 amandmana ima vrlo dobrih prijedloga, kao što je biciklistička staza, subvencija za cijenu gradskog saobraćaja, kao što je amandman koji se tiče zip line-a koji bi trebao biti na Ilinčici“, kazao je Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u GV Tuzla.

Sličnog mišljenja su i drugi vijećnici iz opozicije, koji tvrde da se previše sredstava izdvojilo na, kako kažu, nepotrebne projekte.

„Vidimo da imamo povećanje prihoda po osnovu poreza. To nije rezultat rada gradskih vlasti nego rezultat toga što su građani više trošili. Mislimo da se ovaj novac ne koristi na najbolji način, prije svega kako bi se zadovoljile potrebe svih mjesnih zajednica na području grada Tuzla“, kazao je Admir Čavalić, vijećnik Stranke za BiH

Vijećnici su danas raspravljali i o Nacrtu budžeta za narednu godinu. Prema prvim procjenama, budžet za narednu godinu će iznositi oko 60 miliona KM, bez dodatnih prihoda koji će naknadno biti uvršteni.

„Što se tiče pravaca prema kojima ćemo ići sa Budžetom. Vodi se računa o realizaciji strategije razvoja, o socijalnoj zaštiti. I sa umanjenim budžetom zadržavaju se prava koja su utvrđena odlukama Gradskog vijeća ili višim zakonima, a tu su i socijalna davanja koja su propisana kroz dodatna prava od strane Gradskog vijeća“, kazala je Suada Isaković, pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije Tuzla.

Nacrt budžeta za 2023. godinu su podržali i vijećnici opozicije.

 

„Mi ćemo se svakako u javnoj raspravi o tome oglasiti. Imamo strategiju za socijalne kategorije i boračku populaciju i ono što je svakako žila kucavica kad govorimo o budžetu je zdravstveni karton građana, zdravstvo se mora unaprijediti i vjerujem da ćemo uspjeti da napravimo neki pomak“, kazao je Zijah Rifatbegović, vijećnik SDA u GV Tuzla.

„Mi smo imali nekoliko komentara što se tiče Nacrta budžeta. Ono na šta ćemo posebno biti skoncentrisani je finansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama“, kazala je Selma Ćatibušić, vijećnica Platforme za progres u GV Tuzla.

Nakon usvajanja Nacrta slijedi Javna rasprava koja počinje već sutra, a trajat će 25 dana. Učestvovati u Javnoj raspravi mogu svi, od građana, pravnih lica pa do korisnika budžeta.

POSLJEDNJE DODANO