Više od 100 djece iz migrantskih porodica krenulo u školu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Djeca iz migrantskih porodica koja trenutno borave u prihvatnim kampovima na području Unsko-sanskog kantona, danas su krenula u školu. U nastavni proces trenutno je uključeno 105 djece, a nastavu će pohađati u četiri osnovne škole na području Bihaća i Cazina.

S grupama od po tridesetak učenika u školama „Harmani 2“, „Prekounje“ i „Brekovica“ rade nastavnici koji su prošli dodatnu edukaciju.

– S djecom ćemo raditi po HART programu. To je ustvari iscjeljenje i obrazovanje kroz umjetnost. Jednostavno, djeca uče kroz kreativan rad i igru, a program je predviđen i za rad s djecom koja su doživjela stres. Pokušat ćemo ih osloboditi i pripremiti za redovnu nastavu – rekla je nastavnica u Osnovnoj školi „Brekovica“ Ervina Lipović – Hodžić.

Predstavnici međunarodnih organizacija istakli su kako je ovo vjerovatno najljepši  i najpozitivniji dan, otkako rade u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Svi zajedno smo uradili ogroman posao. Prvo smo s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, rukovodstvima škola, roditeljima i samim migrantskim porodicama sve dogovorili i organizirali. Nakon toga smo djeci obezbijedili sve što im je potrebno za školu, od odjeće i obuće, do kompletnog školskog pribora. Zato je ovo za nas toliko značajno i emotivno – istakla je koordinatorica UNICEF-a za Unsko-sanski kanton Nevenka Lukin.

Ministar obrazovanja USK Damir Omerdić napomenuo je kako je za sada sve besprijekorno organizirano.

– Nastavno osoblje je u potpunosti pripremljeno. Djeci je apsolutno sve omogućeno, od ljekarskih pregleda, prijevoza, do potrebnog pribora. Trenutno je u školu krenulo 105 djece, a uskoro bi taj broj trebao biti oko 130, dok se završe svi proceduralni uslovi. Ovo je zajednički uspjeh i zaista smo ponosni na to – dodao je ministar Omerdić.

Učenička i roditeljska vijeća u svim školama su prvi školski dan djeci iz migrantskih porodica uljepšali poklonima dobrodošlice.

(RTVSlon/Fena)