Više od 100 stanovnika TK u ovoj godini imat će pravo na...

Više od 100 stanovnika TK u ovoj godini imat će pravo na prekvalifikaciju i zaposlenje

Objavio: -

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i program dokvalifikacije i prekvalifikacije osoba do srednje stručne spreme. U pitanju je program od 100.000 KM u okviru kojeg bi trebalo biti zaposleno preko 100 stanovnika TK. Osamdeset posto neophodnih sredstava snosit će Vlada TK, a 20% poslodavac. Posebna pažnja posvećena je na pojednostavljenju konkursne procedure.

“U tom smislu za nezaposlene osobe u pitanju su dva dokumenta koja treba da izvadi u Birou za zapošljavanje, a kada je u pitanju poslodavac takođe su u pitanju dva dokumenta koja treba da uzme kod nekog drugog, a sve ostalo može sam da obezbjedi“, kazao je Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva u Vladi TK.

Cijene prekvalifikacije i dokvalifikacije u TK kreću se od 700 do 6.000 KM, a maksimalan iznos sredstava po polazniku koje osigurava Vlada iznosi 2.500 KM. Za ona zanimanja za koja bude neophodan veći iznos, sredstava će morati obezbjediti poslodavac. Komplet program je zasnovan na informacijama dobijenim u razgovoru sa privrednicima. Tekstilna i obućarska industrija i industrija mesa samo su neki od primjera deficitarnih zanimanja u našem Kantonu.