Više od 110 hiljada KM za obnovu škole u Čeliću

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Vlada Japana odlučila je dodijeliti grant u iznosu od 122.447 eura (približno 239.500 KM) za projekte obnove osnovnih škola u Sarajevu i Čeliću, zbog čega je danas u Ambasadi Japana u sarajevu potpisan ugovor o dodjeli sredstava.

Za projekat obnove Osnovne škole Hasan Kikić u Sarajevu odobren je oko 129.400 KM, čime će biti omogućena zamjena prozora, okvira prozora, vrata, fasade, izolacije potkrovlja i ventila za radijatore.

Od svog osnivanja 1956. godine nikada nije izvršena veća obnova prozora. Budući da su školski objekti ozbiljno oštećeni usljed starosti objekta, to je prouzrokovalo probleme posebno u gubitku ugodne temperature i sigurnosti učenika u školskim prostorijama.

Zahvaljujući toj donaciji, direktnu korist će imati oko 410 učenika, nastavnika i osoblja.

Za projekat obnove Osnovne škole Čelić u Čeliću odobren je oko 110.100 KM, što će biti utrošeno na zamjenu prozora, okvira prozora i vrata.

Također, i u ovoj školi sa oko 400 učenika, nastavnika i osoblja, evidentirani su problemi usljed starosti objekta.

Vlada Japana pridaje veliki značaj poboljšanju bitnih sektora, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u BiH unutar Temeljne grant pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP) koji je započeo 1996. godine

Ukupni iznos je oko 35 miliona KM u protekle 22 godine, a sredstva su korištena za izgradnju, rekonstrukciju, opremanje objekata i aktivnosti deminiranja, uključujući 83 projekta u obrazovanju u cijeloj zemlji, saopćeno je iz Ambasade Japana u Sarajevu.