Više od 400.000 KM za sportske projekte u TK

Više od 400.000 KM za sportske projekte u TK

Objavio: -

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK danas je dodijelilo više od 400.000 KM sportskim organizacijama u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2018. godinu. Ukupno je podržano 136 projekata koji su nominovani na Javnom pozivu. Dobitnici finansijskih sredstava danas su i svečano potpisali ugovore nakon čega slijedi implementacija zamišljenih projekata.

Sportski kolektivi u Tuzlanskom kantonu godinama osvajaju prestižne nagrade i priznanja, no teška finansijska situacija značajno ih ograničava zbog čega ne mogu iskazati sav potencijal. Jedan od klubova koji je ponos svojih navijača jeste ŽKK RMU Banovići. Prošlogodišnje prvakinje prvenstva i kupa BiH, takmiče se i u regionalnoj WABA ligi, a da bi nastavili sa izuzetnim rezultatima dobili su i sredstva od Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK.

”Mi smo kandidirali projekat da dobijemo sredstva za takmičenje u Premijer ligi BiH i u WABA ligi. Dobili smo od ministarstva 20.000 KM i to je najveći iznos koji klub može dobiti, tako da smo jako zadovoljni. Iskoristit ćemo ova sredstva, znate ima jako puno troškova, od kotizacije, troškova prevoza, naknade igračima, ishrane – WABA liga jako puno sredstava iziskuje i puno košta. Ovo su mala sredstva koliko nam je potrebno da izvršimo ovaj projekat, istakao je Zijad Bečić, predsjednika UO ŽKK Banovići RMU.

No, sredstva nije dobio samo ovaj sportski kolektiv. Na Javni poziv prijavio se veliki broj kolektiva, a neki  od njih su u konačnici finansijski podržani.

”Ukupno prijava je bilo 190 od toga, od toga je bilo 133 koje su ispunjavale uslove. Najveći iznos su dobili projekti iz kolektivnog sporta, radi se o sportskim organizacijama koja se takmiče u prva dva najviša ranga takmičenja. Dok je najviše projekata bilo za projekte koji podstiču tjelesnu aktivnost – koji okupljaju veliki broj omladine,’ kazala nam je Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Ovaj kriterij ispunio je projekat koji se osmu godinu za redom realizuje u Gračanici. Naime, Sportski savez općine Gračanica pokrenuo je sveobuhvatnu obuku za neplivače, a interesovanje mladih se iz godine u godinu povećava.

 

‘Svake godine imamo više od 100 polaznika u ovoj školi, koji nauče osnovne tehnike plivanja i projekat je naišao  na dobar odjek kod roditelja i javnosti. Omogućili smo da mogu doći djeca sa susjednik općina, pa i djeca koja dolaze iz inostranstva. Tako da ovaj projekat zavređuje pažnju, mnogo više od onoga što sada imamo,” smatra Osman Bukvić, predsjednik Sportskog saveza općine Gračanica.

Jedan od projekata koji također zavređuje pažnju je projekat Sportskog saveza sjedeće odbojke TK. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je najtrofejnija bh. ekipa, a baza za reprezentaciju svakako je u klubovima koji dolaze iz TK.

”Puno sredstava nam odlazi, mi aktivne imamo proljeće – jesen; to je 18 kola, to podrazumijeva sportsku opremu, treninge, ishranu. Puno nam je para potrebno,” zaključio jeDževad Junuzović, predstavnik Sportskog saveza sjedeće odbojke TK.

Podrška od 400.000 KM za sportske kolektive čini se, značajna je, no izdaci su puno veći. Sport u TK mogao bi biti puno kvalitetniji kada bi se u njega konstantno ulagalo, a program sufinansiranja projekata sportskih organizacija može biti model na osnovu kojeg će sportski kolektivi napredovati – smatraju današnji dobitnici