Više od 420 brucoša danas preuzelo indexe Evropskog univerziteta Kallos

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Oko 420 studenata iz cijele BiH, ali i regije, danas je u ruke dobilo index Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli. Svečanim intoniranjem univerzitetske himne i prigodnim obraćanjem predstavnika Univerziteta brucošima je zagarantovano kvalitetno obrazovanje, praksa, ali i jedan drugačiji pristup nastavnom sadržaju i odnosu profesor – student; sve sa ciljem plodotvornijeg rada i uspješnijeg okončanja fakulteta.

Već pet godina Evropski univerzitet Kallos Tuzla, na svih sedam fakulteta, svojim studentima pruža znanja i vještine, na jedan potpuno drugačiji način nego što je to do sada bila praksa u našoj zemji, zbog čega se svrstava u red fakulteta koji odnos sa studentima grade na principima i načelima koji se primjenjuju na fakultetima širom Evrope.

„Upisali smo 420 studenata i očekujemo da ćemo upisati još stotinjak do kraja oktobra jer nam je danas raspisan drugi upisni rok, tako da očekujemo da ćemo imati između 500 i 550 studenata u ovoj školskog godini“, kazao je prof.dr. Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta Kallos podsjetivši da naovom Univerzitetu studenti imaju brojne popuste.

Prvi korak ka uspješnoj saradnji profesora i studenata bilo je upoznavanje, prijatan razgovor, a zatim i dodjela indeksa te prve smjernice o onome što studente čeka u ovoj akademskoj godini. U ovoj prijatnoj atmosferi zadovoljstvo zbog upisa na fakultet mladi nisu mogli sakriti.

Upisala sam medicinu i mislim da sam donijela dobru odluku i da je ovo dobra opcija i nadam se da ću steći dobro znanje kakvo oni i nude“, kazala je Majda Rekić, studentica iz Bihaća.

Merisa Haqdžić, je pak upisala Ekonomski fakultet na ovom Univerzitetu, odsjek Menadžment, jer studenti na Kallosu imaju bolji pristup profesorima i samim tim vjeruje da će na studente bolje prenijeti znanje koje će im osigurati više mogućnosti u budućnosti.

Pored IUT tehnologija, medicinski studij u posljednjih nekoliko godina najatraktivniji je među mladim ljudima, a na Evropskom univerzitetu Kallos Tuzlanajveći interes vlada za zdravstveni studij, dok je studij medicine interesantan većinom studentima koji dolaze iz drugih zemalja, kao što su Srbija, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

“Ako znamo da Zapadna Evropa traži na desetine hiljada ljekara i medicinskog kadra onda se sve skupa ima opravdanje, međutim nije dovoljno upisati i protrčati kroz fakultet. treba izaći sa diplomom iza koje stoji veliko znanje i iskustvo jer se to odmah prepoznaje kada naši ljudi počnu aditi, a valja reći da u kakvim god uslovima radimo i u našoj državi radimo, vrlo dobru medicinu, svjetski priznatu i mi želimo da naši studenti budu predvodnici takve medicine“, pojašnjava prof.dr. Rudika Gmajnić, akademik i dekan medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta Kallos.

Ono što ni jedan Medicinski fakultet na području cijele BiH nema, može se naći na Evropskom Univerzitetu Kallos. Rijetkost je da studenti na pravom ljudskom tijelu mogu izučavati cijelu anatomiju čovjeka, a studenti na ovom Univerzitetu, baš za to imaju priliku. Mnogi su se, kako kažu i odlučili baš zbog toga Medicinu upisati na Kallosu.

Pored osnovnih studija Univerzitet nudi i magistarske i doktorske studije. Studijske programe koje nudi Univerzitet nastoje usaglasiti sa potrebama tržišta, i sa svim elementima koji utiču da studenti budu zadovoljni i da po završetku fakulteta kada steknu diplomu lakše dođu do zaposlenja.