Više od 6.500 osnovaca iz cijele BiH na Dječijem festivalu u Zenici

Više od 6.500 osnovaca iz cijele BiH na Dječijem festivalu u Zenici

Objavio: -

Dječiji festival u organizaciji Instituta Yunus Emre, koji se sedmi put organizira u okviru projekta “Moj izbor je turski“, okupio je danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović“ u Zenici više od 6.500 učenika osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik.

Trenutno u BiH turski jezik uči 8.522 osnovca od šestog do devetog razreda, a proteklih sedam godina, koliko se projekt i realizira u bh. školama, priliku da uči taj jezik imalo je 12.197 đaka.

-Sretan vam Dan djeteta. Ponosam sam što smo ovdje, kao Institut Yunus Emre, s vama. Nadam se da ćemo i narednih godina biti zajedno. Od vas želimo samo jedno: da naučite turski jezik i da razvijate sebe – poručio je direktor Instituta Yunus Emre Mehmet Akif Yaman, zahvalivši svima koji su pomogli organizaciju te manifestacije.

Goste je pozdravio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, koji je djeci poručio kako je njihova radost ujedno i radost svih ljudi i dužnosnika Turske i BiH.

-Sva djeca svijeta, pa i vi ovdje, zaslužuju samo sreću. Zbog toga smo mi danas ovdje s vama – poručio je ambasador Koç, koji je zahvalio nastavnicima i roditeljima djece te Institutu Yunus Emre na organizaciji manifestacije.

Posebno je zahvalio i Gradu Zenica, koji je, kako je rekao, sedmi put otvorio vrata svoje Arene.

-Ponosan sam što ste danas u Zenici, jer danas je u Zenici cijela BiH. Posebno sam zahvalan našim prijateljima iz Turske, koji već sedam godina pomažu ovu manifestaciju i obrazovanje u BiH – kazao je premijer ZDK-a Mirza Ganić.

Festival se tradicionalno održava u Zenici i pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i Ambasade Republike Turske u BiH.

(RTV Slon/Fena)