Više od 93 miliona maraka izdvojeno za službena vozila u 2018. godini

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Institucije i javne kompanije tokom 2018. godine pokrenule su tendere za nabavku službenih vozila u vrijednosti većoj od 93 miliona maraka za 1.666 vozila, pokazuju podaci Baze službenih automobila.

Tokom protekle godine završeni su tenderi u ukupnoj vrijednosti većoj od 38,7 miliona konvertibilnih maraka (KM) u kojima je kupljeno 926 vozila, pokazuju podaci baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

U ovaj iznos uračunata je vrijednost svih vozila koja su nabavljana tokom prošle godine, uključujući kamione, vozila hitne pomoći i policijska vozila.

Samo na putnička vozila, odnosno službene limuzine, njih 329, potrošeno je nešto više od 10,6 miliona KM. Prosječna cijena ovih automobila veća je od 32.000 KM.

Najskuplje putničko vozilo kupio je Medicinski fakultet u Mostaru. Tokom 2018. fakultet je završio nabavku koju je neuspješno provodio i 2017. godine. Vozilo kupljeno od kompanije “MRM” iz Ljubuškog s porezom vrijedi 98.982 KM.

Direktor fakulteta Milanko Bevanda nije odgovorio na upit o ovoj nabavci.

Baza službenih automobila predstavljena je u ljeto 2018. godine i po prvi put u Bosni i Hercegovini izdvaja sve nabavke vozila. Novinari BIRN-a BiH svakodnevno prate i analiziraju nabavke vozila, a na osnovu upita i pisanja neki od tendera su mijenjani ili poništavani.

Još jedna članica Sveučilišta u Mostaru – Studentski centar – nabavila je jedan od pet najskupljih automobila u 2018. godini. Automobil plaćen nešto više od 63.000 KM bez PDV-a peto je najskuplje putničko vozilo.

Sveučilište i njegove članice su 2018. godine raspisale osam tendera vrijednih više od 420.000 KM. U jednom od završenih tendera za četiri kupljena auta vrijedna 273.000 KM bez PDV-a, Sveučilište je kupilo SUV vrijedan 69.000 KM bez PDV-a, što to vozilo čini jednim od deset najskupljih putničkih i SUV automobila kupljenih 2018. godine.

Sveučilište nije odgovorilo na upit BIRN-a BiH o nabavci ovih vozila.

Na dva tendera Sveučilišta kao jedini ponuđač pobijedila je firma “MRM”, koja ima svoje salone u Ljubuškom i Mostaru. Ova firma pobijedila je tokom 2018. godine na najviše tendera. Na 25 njih “MRM” je imao prihod od 5,3 miliona maraka.

Najveći pojedinačni tender ove kompanije – vrijedan milion maraka – bila je nabavka 20 automobila za Graničnu policiju. U ovom tenderu je konačna vrijednost bila za više od 80.000 KM veća od procijenjene.

Značajan naručilac automobila od kompanije “MRM” je “Elektroprivreda HZHB”. U 2018. godini “Elektroprivreda” nije završila samo dva od započetih devet tendera, vrijednih više od dva miliona KM. Na sve završene tendere ove javne kompanije prijavila se samo po jedna kompanija. Jedan tender od 54.500 KM dodijeljen je kompaniji “Guma M”, dok je ukupno šest tendera, vrijednih gotovo dva miliona KM, dodijeljeno kompaniji “MRM”, koja je na svim tenderima bila jedini ponuđač.

U posljednje tri godine “Elektroprivreda HZHB” je potrošila oko 4,4 miliona KM na nabavku službenih vozila. Gotovo 3,8 miliona od tog iznosa dodijeljeno je kompaniji “MRM”.

Na samo dva tendera, odnosno LOT-a ove kompanije od 2016. godine, od mogućih 28, bile su po dvije ponude. U velikoj većini tendera na kojima je pobijedio “MRM” iz Ljubuškog, ova firma je bila jedini ponuđač.

Takav je bio i slučaj “nabave putničkog vozila visoke klase”, vrijednog 130.000 KM s porezom, u februaru 2016. godine.

“Elektroprivreda HZHB” nije odgovorila na upit BIRN-a BiH o tenderima za kupovinu službenih vozila.

(RTVSlon/Detektor)