Više od milion KM nepovratnih sredstava za podršku razvoju privrede

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Potpisivanjem ugovora sa korisnicima grant sredstava“Podrška razvoja Kantona“ u 2019. godini Ministarstvo privrede TK okončalo je program dodjele sredstava u ove namjene za tekuću godinu. Ovim projektom bit će podijeljeno 540 hiljada maraka obrtima i malim i srednjim preduzećima. Ove su godine za poboljšanje poslovnog okruženja Vlada i Ministarstvo privrede TK izdvojili višestruko veći iznos nego u prethodnom periodu, a riječ je o milion i 10 hiljada KM, raspoređenih na šest projekata.

“Program je javno raspisan tako da je bio dostupan svima da apliciraju, tako da nismo gledali iz koje je ko Opštine, nego smo gledali da ispuni kriterije javnog poziva” – istakao je Asmir Hasić, ministar privrede TK .

Programom je predviđeno da obrti dobiju maksimalno 5000 KM, mala i srednja preduzeća dobiju max. 40.000 KM, dok je za nove poslovne poduhvate Ministarstvo je izdvojilo po projektu 10 hiljada KM. Poduzetnicima ova sredstva mnogo znače za njihov napredak i razvoj.


“Ovakvih stvari da je više. Vidim da se dosta kolega prijavilo. Ministarstvo privrede ne radi ovo prvi put. Ogromna je pomoć. Rrazgovarao sam i sa nekim kolegama koji kažu da nije bilo ovakve pomoći ni oni ne bi uspjeli tako da je ogromna pomoć” – naglasio je Emir Bulić, poduzetnik.


“Podrška Ministarstva privrede je veoma značajna svim privrednicima. U privredi su uvijek potrebna sredstva za dalji razvoj poslova i za tekuće i nove poslove” – rekao je Said Karalić, poduzetnik.

Na području TK registrovano je oko 3.800 malih i srednjih preduzeća, dok obrta ima oko 12.000. U resornom ministarstvu izrazli su nezadovoljstvo ulaganjima Federalnog ministarstva privrede u poticaje Tuzlanskom kantonu.

“Ja sam sa tom cifrom obrta i MSP sam imao sastanak u Federalnom ministarstvu gdje sam tražio da oni poštuju procenat registrovanih preduzeća i obrta u svojoj dodjeli jer u dosadašnjoj praksi nismo baš zadovoljni dodjelom sredstava sa Federalnog nivoa kada je konkretno u pitanju TK i naši obrti i MSP” – kazao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Predstavnici iz ministarstva nakon realizacije projekta obići će privredna subjekte kako bi vidjeli da li su sredstva namjenski utrošena. Sredstva u ukupnom iznosu od 913.420 KM  bit će raspoređena na 48 korisnika sa područja TK.