Višemilionska ulaganja u rekonstrukciju vodovodne mreže u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Uzimajući u obzir obiman posao koji obavlja JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla tokom cijele godine, kao i dotrajalu vodovodnu mrežu – česti kvarovi, pucanja cijevi i prekidi u vodosnabdijevanju; neizbježni su! Zbog toga, uprava Vodovoda najavljuje velike rekonstrukcije tokom ove godine.

”Zaista, vodovod je u velikoj akciji saniranja i rekonstrukcije i sanacije svojih vodovodnih i kanalizacionih cjevovoda. Pored Meg projekta gdje učestvujemo sa gradom Tuzla također i u smo u realizaciji projekta kreditnog zaduženja koje će poboljšati dugoročno vodosnabdijevaja Grada Tuzla. Vodovod će uložiti više od milion maraka u sanaciju i rekonstrukciju cjevovoda. Taj iznos ide do dva miliona računajući sredstava koja ćemo uzeti od institucija kao i uzajamne saradje sa službom za komunalne poslove odnosno grado Tuzla” rekao je Aid Berbić, direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija” Tuzla. 

Upravo saradnja sa Gradom Tuzla rezultirala je projektom izgradnje bunara čija realizacija je već počela na lokaciji Sprečkog polja kod Živinica. Kada se radovi privedu kraju Tuzla će dobiti nova izvorišta.

”Na ovoj lokaciji u Sprečkom polju imat ćemo četiri nova bunara koja će obezbijediti vodu. Ovaj projekat je vrijedan oko 2,5 miliona maraka i onda ćemo nastaviti dalje, slijedi i jačanje izvorišta, jačanje kapaciteta, štednja itd.” kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

To najavljuje i direktor tuzlanskog Vodovoda,  dok ističe uspješne projekte koje su realizovane u prethodnom periodu.

”Realizovali smo više  projekata, spomenut ću rekonstrukciju kompletnog sistema u Ši Selu, zatim rekonstrukcija baraka u Kojšinu, radi se o oko 100 individualnih stambenih jedinica jer su imali nekontrolisanu potrošnju vode, bilo je dosta kvarova, nelegalnih spajanja, nekvalitetnog materijala..” objašnjava Berbić.

Također, radovi su obavljeni ili se najavljuju  u Ulici Stjepana Matijevića, Branislava Nušića, i u ulici Fočanska.

”Pored ovoga svega mi smo za iduću godinu odnosno i za ovu, sa službom za komunalne poslove aplicirali kod UNDP-a aplicirali za tri projekta – za obnovu u ulici Klosterska, tu je vrijednost oko 400-500 hiljada maraka i očekujem da ćemo i to uraditi” – zaključuje Berbić.

Proširenje vodovodne mreže bit će završeno i u Maloj Solini dok za kraj ove godine ostaju projekti u dijelu naselja Trakilovići, Talijani kao i u naselju Slavinovići. Iz JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla kažu da su dosadašnji implementirani projekti uveliko smanjili gubitke vode. Realizacija projekata se očekuje u narednom periodu, rekao je direktor. S druge strane, građane u čijim naseljima su radovi na otklanjanju kvarova u toku – iz ovog preduzeća mole za strpljenje. Zbog ovako ažurnog rada, s ponosom ističu iz Vodovoda, svake godine se vodovodna mreža proširi za oko hiljadu korisnika.