Višković: Osigurat ćemo i rezervne objekte u slučaju eskalacije koronavirusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Institucije bh. entiteta RS čine sve da, uz već postojeće medicinske ustanove osiguraju i rezervne objekte u slučaju eskalacije koronavirusa, od kojih je trenutno zaraženo 20 osoba na toj teritoriji.

Entitetski premijer Radovan Višković rekao je danas novinarima da se moraju pripremiti određeni objekti kako bi se spremno dočekao mogući „udarni talas, koji se po procjanama medicinske struke, očekuje u narednih 14-15 dana”.

Najavio je svakodnevne sastanke nadležnih kako bi se preduzele neophodne mjere i spriječilo širenje koronavirusa.

Višković je istakao da se aktivno prati situacija te ukazao da je najvažnija samoodgovornost građana RS, jer se jedino tako mogu zaštiti od virusa.

Potvrdio je i da je razgovarao s određenim gradonačelnicima i načelnicima u tom bh. entitetu kako bi se, zbog prevencije, cijela RS obuhvatila mjerama koje je već preduzela Banja Luka, u kojoj je do sada 16 potvrđenih pacijenata na koronavirus.

Kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa, Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke donio je 15.marta naredbu kojom se u idućih sedam dana obustavlja rad svih ugostiteljskih i trgovinskih objekata u gradu, osim trgovina prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje. Osim toga, zatvoreni su i svi objekti gdje se pružaju uslužne djelatnosti i zanatstvo, u kojima se ostvaruje neposredan bliski kontakt s klijentima, osim taksi službe.

Entitetski premijer je najavio da će isplata penzija u RS biti redovna, kao i isplata ostalih obaveza iz entitetskog budžeta.

 

IZOR: RTV SLON/FENA