Visoki predstavnik i američka ambasada reagovali na smjenu direktora Uprave policije MUP-a TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon što je Vlada TK smijenila direktora Uprave policije TK Dževada Kormana, ponovo su se oglasili visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i američki ambasador u BiH. Američki ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko upozorili su na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom, jer su temeljna neovisnost i objektivnost od suštinske važnosti za odgovarajuće funkcioniranje institucija javne sigurnosti.

“Nažalost, jučerašnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni policijskog komesara tog kantona pokazuje da vlasti nisu spremne poštivati osnovna načela dobre uprave, što je ključni element svake funkcionalne države.”, navedeno je.

Dužnosnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda.

Odgovornost i transparentnost su sastavni dijelovi dobre uprave i učinkovitih institucija koje služe javnom interesu.

Kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na neovisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam.

Ne može se reći da je jučerašnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena u interesu javnosti. Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobru upravu, a javna sigurnost i sigurnost građana trebaju biti važniji od političkih interesa.