-0 C
Tuzla
30.01.2023.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH imenovalo nosioce pravosudnih funkcija

 Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 21. i 22. decembra 2022. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovan je:

Miroslav Janjić, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Nijaz Krnjić, na poziciju sudije Općinskog suda u Kaknju; Biljana Janković, na poziciju sudije Općinskog suda u Kaknju;  Jasmin Žiga, na poziciju sudije Općinskog suda u Kaknju;  Erna Telalović Ćosić, na poziciju sudije Općinskog suda u Kaknju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova. Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 16.01.2023. godine.

POSLJEDNJE DODANO