VKBI – Donijeti zakon o zabrani negiranja zločina genocida

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pozdravilo je odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se 11. juli ove godine proglasi Danom žalosti u BiH, uz ocjenu da taj čin nije ni izbliza dovoljan.

 

U VKBI smatraju da je krajnje vrijeme da Parlamentarna Skupština BiH prvenstveno usvoji Rezoluciju o 11. julu, po uzoru i u tekstu kao što je to učinio Evropski parlament 15. januara 2009. godine, ali i mnoge druge države svijeta, a zatim donese zakon o zabrani negiranja zločina genocida.

 

– Po logici i prirodi stvari, ali i presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, Rezoluciju bi svakako trebalo da usvoji i Skupština Republike Srbije, naravno ukoliko ima imalo digniteta, empatije i dostojanstva kod parlamentarne većine u Skupštini Srbije – ističe se u saopćenju VKBI-a.

 

U saopćenju se naglašava da genocid nad Bošnjacima Srebrenice, Zvornika, Milića, Bratunca, Vlasenice, Žepe i drugih naselja Podrinja, koji je počinjen u Srebrenici jula 1995. godine, nije činjenica oko koje se može pregovarati ili politički “nadmudrivati”, već predstavlja nultu tačku početka procesa integracije u bosansko-hercegovačkom društvu i državi, ali i odnosa sa susjednom državom Srbijom.

 

– Ostaje mrlja na međunarodnoj zajednici, kolektivnoj svijesti i savjesti čovječanstva, posebno OHR-a kao deytonske institucije za provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, zbog činjenice da se u Bosni i Hercegovini rezultati genocida, nečinjenjem i šutnjom, prihvataju kao društveni i politički realitet – zaključuje se u saopćenju VKBI-a.

Izvor: RTV Slon/FENA/