23 C
Tuzla
22.05.2022.

Vlada FBiH dala suglasnost za provođenje procjene utjecaja propisa na oblast vodnih usluga

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada FBiH na sjednici u Mostaru u četvrtak donijela je Odluku o davanju suglasnosti za provođenje sveobuhvatne procjene utjecaja propisa za oblast vodnih usluga.

Riječ je o jednoj je od aktivnosti predviđenih Odlukom o usvajanju Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i korištenje najavljene financijske i tehničke podrške, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Navodi se kako ova procjena treba ponuditi odgovore koji se odnose na odabir najbolje opcije za reguliranje ključnih pitanja u oblasti vodnih usluga u FBiH, uključujući i unapređenje postojećih ili izradu novih propisa.

Uspješna reforma sektora voda zahtijeva usklađen regulatorni i funkcionalan institucionalni okvir (putem reorganizacije postojećih ili uspostave novih struktura), kao i kontrolirane financijske tokove.

S obzirom na kompleksnost procesa, iz Vlade ističu kako u ovoj reformi sudjeluju nadležna ministarstva za oblast vodoprivrede, komunalnih usluga, kao i druge institucije, svi u skladu sa svojim nadležnostima.

Vlada Federacije BiH i resorna ministarstva, uz podršku međunarodnih razvojnih partnera (DEU u BiH, Svjetska banka, EBRD, EIB, UNDP, veleposlanstva Švedske i Švicarske) provode reformu sektora voda, s ciljem unapređenja i održivosti vodno-komunalnog sektora i modernizacije javnih komunalnih poduzeća, te uspostavljanja ekonomske cijene vodnih tarifa.

Reforma sektora je neophodna kako bi bila osigurana realizacija kreditnih i grant sredstva za kapitalne infrastrukturne projekte u sektoru vodno-komunalnih usluga, kako ne bi zaostajao na putu EU integracija.

Proces sveobuhvatne procjene utjecaja propisa za oblast vodnih usluga provest će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz tehničku pomoć Projekta općinskog okolišnog upravljanja (MEG 2), koji zajednički financiraju vlade Švicarske, Švedske i Češke Republike, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, stoji u saopštenju.

POSLJEDNJE DODANO