21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

Vlada FBiH: Data saglasnost na Sporazum o osnovici za obračun plata policijskih službenika

Vlada FBiH je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o osnovici za obračun plata policijskih službenika i utvrđivanju osnovice za obračun plaća policijskih službenika. Odlukom se daje saglasnost na Sporazum kojeg su 15.4.2022. godine zaključili Vlada FBiH i Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Današnjom Odlukom je utvrđena i osnovica u visini od 346,50 KM za obračun plaća policijskih službenika koje se isplaćuju iz Budžeta FBiH. Ova osnovica se primjenjuje počevši od 1. marta 2022. godine na način predviđen Sporazumom.

Kako je obrazloženo, Vlada je na sjednici održanoj 14.4.2022. godine, na prijedlog premijera FBiH usvojila informaciju o usklađivanju plaća policijskih službenika FBiH, te ga zadužila da sa sindikatom Federalne uprave policije, organa uprave u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zaključi Sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika, u iznosu od 346,50 KM, uz primjenu ove osnovice od 1.3.2022. godine.

Vlada i Sindikat (kojem je rješenjem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova od 19.4.2016. godine utvrđena reprezentativnost na nivou poslodavca) su 15.04.2022. godine zaključili Sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika. Sporazumom je, u skladu sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, omogućeno uvećanje osnovice za obračun plaća policijskih službenika za pet posto u odnosu na ranije važeću osnovicu.

Sporazum stupa na snagu na dan kada Vlada Federacije BiH na isti da svoju saglasnost, pa je stoga bilo potrebno donijeti ovu odluku, s ciljem omogućavanja primjene nove osnovice za obračun plaća.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!