Vlada FBiH i rudari nisu postigli dogovor

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu postigli dogovor s predstavnicima zeničkog i brezanskog rudnika, na sastanku koji je održan danas, u toku protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić najavio je nakon sastanka da će 13. septembra, kako je ranije i dogovoreno, stupiti u generalni štrajk.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić je kazao da će Vlada pomoći koliko može, ali smatra da današnji protesti nisu trebali biti održani pred Vladom, nego pred zgradom Elektroprivrede BiH.

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

“Deset dana smo dali rok da se ovaj problem riješi sa rudnicima. Breza će biti riješena do petka”, rekao je Džindić navodeći da će Vlada na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima.

Izvor: (RTV Slon/Akta.ba)