Vlada FBiH nije dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku kojom nije dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa.

U januaru 2019. godine privredno društvo BH Gas d.o.o. Sarajevo uputilo je zahtjev Federalnom ministarstvu trgovine kojim je tražilo povećanje veleprodajne cijene gasa distributivnim kompanijama za 31,31 posto, odnosno sa 495 KM na 650 KM/1.000 SM3, te primjenu nove cijene od 1.1.2019. godine. U skladu s propisanom zakonskom procedurom, uz zahtjev dostavljeno je i mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da postoje razlozi za povećanje cijene prirodnog gasa, ali i da će se predloženo povećanje veleprodajne cijene za 31,31 posto, uz sve negativne socio-ekonomske aspekte, ujedno odraziti i na smanjenje potrošnje prirodnog gasa u Federaciji BiH i, u konačnici, rezultirati dodatnim povećanjem cijene ovog energenta.

Također, u mišljenju je istaknuto da BH Gas treba s posebnom pažnjom razmotriti mogućnost postupnog povećanja cijena prirodnog gasa.