Vlada FBiH povećala realizaciju preporuka ombudsmena

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas s ombudsmenkom za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jaminkom Džumhur i njenim saradnicima. Razgovarano je o provedbi preporuka Institucije ombudsmena BiH i potrebi blagovremene prevencije kršenja ljudskih prava.

”Za nas je ovo veoma bitan sasatanak, vrijeme je da sumiranje rezultata i pravljenje planova. Moram istaći da Vlada FBiH svake godine povećava broj realizacije naših pojedinačnih preporuka”, rekla je Džumhur.

Istakla je da ombudsmene zabrinjava set pitanja koja su uzrok sistemskog kršenja ljudskih prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, pa je razgovarano o potrebi izmjena određenih zakona kako bi uočeni problemi bili riješeni. U nastavku sastanka razgovarano je i o konkretnim predmetima.

Premijer Novalić je istakao da će Vlada FBiH u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti mladim, porodici i porodiljama, te je najavio i pripremu akcionog plana za ljudska prava u Federaciju BiH.

Dogovoreno je da će Vlada FBiH odrediti posebnu kontakt osobu putem koje bi bila omogućena njena bolja komunikacija sa Institucijom ombudsmena BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.