Vlada FBiH: Povećana sredstva za liječenje boraca

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalna vlada izmijenila je Odluku o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Tekućeg transfera pojedincima za pomoć u liječenju boraca-branitelja”, utvrđenog Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata kojom je, unutrašnjom preraspodjelom sredstava, iznos od 1.500.000 KM povećan na 2.100.000 KM.

Izmijenjena je i Odluka o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija”, kojom je, također unutrašnjom preraspodjelom, iznos od 400.000 KM povećan na 1.000.000 KM.

Obrazloženo je da je broj pristiglih zahtjeva za pomoć u liječenju pripadnika braniteljskih populacija i članova njihovih porodica u 2019. godini drastično povećan, što odstupa od utvrđenih procjena, budući da je pristiglo 7.792 zahtjeva.

Također, povećan je i broj zahtjeva za sufinansiranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija u 2019. godini, koji također odstupa od utvrđenih procjena. Po ovom transferu je pristiglo 2.188 zahtjeva, pa su tražena dodatna finansijska sredstava.