Vlada FBiH usvojila Program ekonomskih reformi, definisano 17 prioritetnih mjera

Zgrada Vlade FBiH
     

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Program ekonomskih reformi Federacije BiH za period od 2020. do 2022. godine koji će uputiti Direkciji za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine, kao koordinirajućoj instituciji na nivou BiH, zaduženoj za izradu Programa ekonomskih reformi BiH 2020.-2022. godina.

U skladu sa Smjernicama Evropske komisije identifikovane su ključne prepreke za rast i konkurentnost i, na osnovu toga, definisano 17 prioritetnih reformskih mjera.

Među njima su razvoj tržišta električne energije i gasa, te unaprjeđenje energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Planiran je i razvoj transportne infrastrukture, unaprjeđenje poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te pravnog okvira koji reguliše oblast turizma, turističkih vodiča, turističkih zajednica, boravišne takse i ugostiteljstva.

U prioritetne mjere su uvršteni smanjenje zakađenja, uspostava ekonomskih instrumena u oblasti okoliša i energetske efikasnosti.

Riječ je, također, o unaprjeđenju sistema neporeznih prihoda, smanjenju neformalne ekonomije i poreznog opterećenja rada, kao i restruktuiranje poreznog opterećenja. Kroz reformske mjere malim i srednjim preduzećima treba olakšati pristup povoljnim finansijskim sredstvima i uklanjati im administrativne barijere.

Predviđeno je unaprjeđenje zakonskog okvira za oblast trgovine i povezivanje obrazovanja s tržištem rada, uz povećanje njegove efikasnosti. Jedna od mjera je i unaprjeđenje sistema socijalne zaštite.