18 C
Tuzla
19.08.2022.

Vlada Federacije preko leđa poslodavaca planira pomoć građanima

Federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici finalizirali su juče izradu Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Uredba koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena, naći će se na sjednici Vlade Federacije BiH u četvrtak.

Uredbom se, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH što iznosi 1.080 KM. Svi oni koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

Dakle ako prijedlog bude usvojen na sjednici Vlade u ovoj formi, to bi značilo da kompletnu jednokratnu pomoć radnicima u iznosu od 1080 KM isplaćuju firme iz svojih budžeta, dok bi se Federacija odrekla eventualnih doprinosa na taj iznos.

Za poslodavce bi ovo bio dodatni udar odnosno isplata 13-te plate u kalendarskoj godini koja nije planirana budžetima unutar kolektiva. Ovakvim potezom vlast ne gubi ništa i ne daje ništa, a „odriče“ se onoga što nije ni planirala i što vlastima ne pripada.

Iako su zbog visokih cijena znatno povećani prihodi u entitetskim i federalnim budžetima, vladajuće strukture nemaju namjeru dio tog kolača podijeliti sa građanima.

Da je vlast istinski namjeravala pomoći građanima mogla je to učiniti na isti ovaj način, ali poslodavcima kroz “prebijanje poreza” nadoknaditi isplaćeni iznos 1080 KM.

U predloženoj formi na prste se mogu nabrojati poslodavci koji će moći raalizovat pomenuti prijedlog.

Da zaključimo – prostom računicom: Vlada će vam „pomoći“ iz vaših vlastitih džepova, a budžet koji su napunili radnici – porezima, doprinosima i bezobrazno visokim cijenama svega, ostat će nedotaknut i Vladi na raspolaganju za automobile, za troškove, za repreznetacije, službene telefone, odvojene živote, godišnje odmore! Jeftin trik da vuk bude sit a ovce na broju.

Krajnje je vrijeme da prestenamo biti ovce! Gospodo, tako se ne gradi realna politika, niti se donose mjere! Tako se grade laži i obmane!

POSLJEDNJE DODANO