Vlada Hrvatske dodijelila 11 miliona maraka BiH u borbi protiv korona virusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Vlada Republike Hrvatske dodijelila je 43 miliona kuna (oko 11 miliona maraka) za poticaj zdravstva za suzbijanje epidemije bolesti covid-19 u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se sredstva dodjeljuju za suzbijanje bolesti covid-19 te podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Sredstva su osigurana u Državnom budžetu Republike Hrvatske na pozicijama Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, saopćeno je iz hrvatske vlade.

Ministarstvo zdravstva navedena sredstva doznačit će sukcesivno dok će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske navedena sredstva doznačiti jednokratno tokom 2020. godine zdravstvenim ustanovama

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kazao je da se ova odluka donijela u razgovoru i dogovoru s ravnateljima bolnica u BiH, a hrvatski premijer Plenković naglasio je da na ovaj način Hrvatska pokazuje solidarnost i podršku.

”Hrvati žive duž granice od hiljadu kilometara koju imamo s BiH i pomažući njima pomažemo ustvari sebi. Mi smo, kako uvijek govorimo, jedan nedjeljiv narod i u ovom trenutku zajedno s ustanovama koje su nam iskazale svoje potrebe, sukladno situaciji na terenu, a prije svega sukladno mogućnosti koje one imaju, mi smo odlučili pomoći”, rekao je Milas.

Vlada RH je sredstva za pomoć Bosni i Hercegovini osigurala kroz preraspodjelu sredstava planiranih u budžetu za 2020. godinu, radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa, u okviru koje je za tu namjenu ukupno osigurano 2,1 milijarda kuna (oko 550 miliona maraka).

”Gotovo 90 posto preraspodijeljenih sredstava, odnosno 1,87 milijardi kuna, namijenjeno je za provedbu mjere očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusom narušena privredna aktivnost”, kazao je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

(RTV Slon/Fena)