Vlada RS-a uputila Sudu BiH tužbu protiv Federacije BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Republike Srpske uputila je danas Sudu Bosne i Hercegovine tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza, u vrijednosti od 34.571.047,78 KM.

Tužba je podnesena radi naknade štete od 34.571.047,78 KM i odnosi se na period od jula 2017. godine do decembra 2018., navodi se u saopćenju iz Vlade RS.

Dodaju da je taj bh. entitet podnio tužbu protiv drugog bh. entiteta Federacije BiH, radi naknade štete zbog neodobravanja nespornih Prijedloga odluka o Izračunu koeficijenata za raspodjelu indirektnih poreza u periodu od jula 2017. godine do decembra 2018. godine i Prijedloga obračuna drugog privremnog poravnanja između entiteta za 2017. godinu i Prijedloga obračuna drugog privremenog poravnanja između entiteta za 2017. godinu.

”Institucije RS dale su saglasnost na tužbu koju je pripremilo Pravobranilaštvo RS”, stoji u saopćenju.

Zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava novac koji pripada RS, kako tvrde, sliva se na račun FBiH.

Podsjećaju da je Vlada RS bila je spremna i otvorena za saradnju, ali “zbog opstrukcija od Ministarstva finansija Federacije BiH i izostajanja rješenja, Vlada RS, s ciljem zaštite budžeta i prava građana RS, nadokandu štete zatražila je sudskim putem.