Vlada RS traži zabranu ulaska u BiH osoba iz Kine, Južne Koreje, Irana i Italije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada Republike Srpske (RS) traži od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da preduzmu mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja ulaska stranih državljana u BiH koji dolaze iz zemalja zahvaćenih virusom (NR Kina, Južna Koreja, Iran i Italija), s tim da osobe iz RS i BiH državljani koji dolaze s tih područja moraju ići u obaveznu kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana.

Iz Vlade je saopćeno da će obezbijediti sredstva, od 500.000 KM, za nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koja se koriste u svrhu daljeg sprečavanja i suzbijanje pojave koronavirusa, kojim su do sada zaražene četiri osobe u tom bh.entitetu.

Na telefonskoj sjednici entitetske vlade zadužili su Institut za javno zdravstvo RS da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja i suzbijanje pojave koronavirusa (COVID-19) u RS.

Od sutra do 30. marta zabranjuju se javna okupljanja građana u RS-u, a zaduženi su Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo da preduzmu sve potrebne mjere s ciljem obustavljanja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama u istom periodu.

Također, Vlada RS je zadužila Ministarstvo, porodice, omladine i sporta da preduzme mjere kako bi sve sportske manifestacije organizovale i održavale bez prisustva publike, te da se u istom periodu otkažu sve sportske aktivnosti djece starosti do 15 godina.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zaduženo je da preduzme mjere i aktivnosti kako bi se u nadležnim zdravstvenim ustanovama RS sačinili posebni planovi rada u vanrednim okolnostima (posebni prostor, neophodna oprema i lijekovi i neophodni ljudski kapaciteti). Stacionarne zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite za smještaj lica i domovi penzionera treba da do daljnjeg zabrane posjete.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS nastavit će intezivne kontakte sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Republikom Srbijom, Narodnom Republikom Kinom i Ruskom Federacijom s ciljem podrške radi daljeg sprečavanja i suzbijanja pojave koronavirusa u RS.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/