Vlada TK: 650.000 KM za poticaje razvoju biljne proizvodnje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Vlada je danas dala saglasnost na Program utroška sredstava u svrhu poticanja razvoja biljne proizvodnje u 2020. godini. Ovim dokumentom je utvrđen iznos raspoloživih sredstava, plan utroška sredstava, opći kriteriji za ostvarivanje prava za dodjelu sredstava i način realizacije Programa. Sredstva planirana Programom, u iznosu od 650.000,00KM, utrošit će se za uspostavljanje sistema protugradne zaštite na području Tuzlanskog kantona, u ukupnom iznosu do 300.000,00 KM, za sufinansiranje nabavke plastenika u ukupnom iznosu do 200.000,00 KM i sufinansiranje podizanja nasada krošnjastog i jagodičastog voća u ukupnom iznosu do 150.000,00 KM.

Zbog nezamjenjive uloge sistema protugradne zaštite u zaštiti poljoprivrednih usjeva i drugih materijalnih dobara od grada, dio raspoloživih sredstava bit će utrošen za dalju uspostavu sistema protugradne zaštite na području Tuzlanskog kantona. Realizacija uspostavljanja sistema protugradne zaštite planirana je na području Čelića, Srebrenika, Lukavca, Gračanice i Doboj Istoka.

Pravo na korištenje sredstava za sufinansiranje nabavke plastenika imaju poljoprivredni proizvođači, fizička lica i obrti, koji imaju prebivalište, odnosno sjedište na području Tuzlanskog kantona i koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata. Programom se mogu odobriti sredstva za sufinansiranje nabavke plastenika površine 320 m², a vrijednost investicije koja se sufinansira iznosi do 4.000,00 KM.

Pravo na korištenje sredstava za sufinansiranje podizanje nasada krošnjastog i jagodičastog voća imaju poljoprivredni proizvođači, fizička lica i obrti, koji, također, imaju prebivalište, odnosno sjedište na području Tuzlanskog kantona i koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata. Sufinansirat će se i kombinacija nasada krošnjastog i jagodičastog, dok vrijednost investicije koja se sufinansira iznosi do 4.000,00 KM.

Za realizaciju ovog programa, Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala sredstva od Ministarstva finansija i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te je danas donesena i odluka kojom je odobreno usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, za realizaciju Programa utroška sredstava u poticanja razvoja biljne proizvodnje u 2020. godini.