31 C
Tuzla
16.08.2022.

Vlada TK će odobriti prijem većeg broja prosvjetnih radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme

Komisije za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona obavile su svoj posao, pa je 114 prosvjetnih radnika koji su bili proglašeni viškom, adekvatno zbrinuto.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, tehnološkim viškom u Tuzlanskom kantonu je proglašeno 50 posto manje prosvjetnih radnika. Razlog su novi pedagoški standardi koji podrazumijevanju manji broj učenika u razredima, pa je bilo više mjesta za nastavni kadar. No, sada iz Vlade upozoravaju na drugi problem, a to je zapošljavanje na određeno prosvjetnih radnika.

”150 osoba čeka na posao na neodređeno duže od 15 godina, 111 osoba od 10 do 15 godina čeka na posao. Podaci su zabrinjavajući kada vam kažem da je među osobama koje duže od 15 godina čekaju na posao 30 učitelja”, navodi Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Stručnjaci su utvrdili da zbog promjena nastavnog kadra svake godine, učenici postižu slabije rezultate. U Vladi i Skupštini su stava, da se ovo mora što prije mijenjati i da napokon oni koji čekaju toliko dugo na zaposlenje, dobiju priliku da riješe svoj status.

”Porazna je činjenica da od 2.100 pozicija koje su iskazane na konkursu zahtjeve na neodređeno vrijeme imamo negdje oko 40 pozicija odnosno to je negdje oko 2 posto. Shodno tome ovo je ujedno apel prema školama da korigiju svoje zahtjeve”, ističe Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK.

Ministar obrazovanja i nauke TK kaže da su opredijeljeni da sve što što dođe kao prijedlog od škole u skladu sa zakonom i procedurom, da će sve pozicije koje su na neodređeno tako i ostaviti.

Sindikati su zadovoljni prvenstveno zbrinjavanjem tehnološkog viška i zahtjevima za rješavanje problematike sa zapošljavanjem nastavnog kadra na neodređeno.

”Ja sam pravio analizu, kad vam kažem da imate 100 pozicija razredne nastave koje su čiste, koje nisu do povratna s funkcije ili bolovanja, a nemamo možda 10 raspisano, sve će vam biti jasno. Imamo matematike 40 punih normi, imamo bosanskog jezika i književnosti 37 punih normi. Imamo mogućnosti, trebamo to završiti”, navodi Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Na takav način, nastavni kadar koji se godinama prijavljuje na konkurse, prolazi različite procedure, riješio bi napokon svoj radni status, a učenici dobili stalne učitelje ili nastavnike. Tada bi i rezultati znanja učenika bili bolji, zaključuju nadležni.

POSLJEDNJE DODANO