-2 C
Tuzla
29.11.2022.

Vlada TK: Do kraja godine isplata novčanih podrški poljoprivrednicima

Do sada je u ovoj godini iz Budžeta TK izdvojeno 10 miliona i 800 hiljada KM za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju na području TK. Međutim, razna poskupljenja ali i nepovoljni vremenski uslovi u ovoj godini negativno su se odrazila na poljoprivredne proizvođače. Kako bi se ublažile negativne posljedice, Vlada TK je prilikom izrade Rebalansa Budžeta osigurala i dodatna sredstva u iznosu od dva miliona KM.

 ”Tim dodatnim sredstvima omogućeno je saniranje posljedica koje su nastale zbog poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda kao i posljedice koje su nastale kod stočara kod kojih je zbog suše smanjena proizvodnja stočne hrane. Ova dva miliona dodatnih sredstava raspoređena su u dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, odnosno na njihove prijedloge za podršku za ublažavanje poremećaja na tržištu za muzne krave i tov junadi”. rekla je Admira Salković, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK

 

Kako bi dodatna sredstva do kraja godine bila isplaćena potrebno je da uzgajivači prema broju grla koji ostvaraju pravo na poticaj sa kantonalnog nivoa podnesu zahtjeve gradskim odnosno općinskim službama za poljoprivredu.

 ”Kad su u pitanju kantonalne podrške one se sve realiziraju  putem gradskih i općinskih službi za poljopriovedu koji u direktno komunikaciji sa poljoprivrednim proizvđačima prikupljalju zahtjeve u skladu sa odobrenim sredstvima, sačinjavaju rješenja, dostavljaju kantonalnom ministarstvu poljoprivede koje vrši provjere i dostavljaju ministarstvu finansija na isplatu”. dodala je Admira Salković, sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Dodatnim sredstvima osigurana su do sada najveća sredstva za podršku poljopriovredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona u iznosu od 13 miliona i 800 hiljada KM.

 

 

POSLJEDNJE DODANO