Vlada TK: Imenovan Pregovarački tim za kolektivni ugovor u zdravstvu u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon što je Vlada TK na sjednici održanoj početkom mjeseca donijela Zaključak kojim se usvaja vođenje aktivnosti sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora, danas je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora. Obzirom da se postupak pregovaranja pokreće na osnovu inicijative jedne od ugovornih strana, Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK se obratio Vladi i ministarstvu i tražili da se započne proces.

“Današnjom odlukom Vlade TK imenovan je tim i dato je ovlaštenje za učešće u pregovorima, s tim da pregovarački tim ne može izvršiti konačan dogovor bez prethodno pribavljenog stava Vlade TK. Mi ćemo u što skorijem periodu, ova odluka danas je donešena. Biće obaviješten Nezavisni strukovni sindikat da oni imenuju članove pregovaračkog tima da što prije krenemo u razgovore i nadam se na obostrano zadovoljstvo da donesemo i taj kolektivni ugovor za uposlenike u zdravstvu i da možemo nastaviti raditi po njemu.”, kazala je
Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Vlada TK je danas jednoglasno usvojila Nacrt zakona o kulturnoj baštini. Razloga za novi zakon, kako tvrdi ministar Srđan Mićanović, je mnogo. Naime, važeći Zakon o kulturnoj zaštiti je iz vremena Jugoslavije i usvojen je 1985. godine. U tom zakonu se navode zavodi koji danas uopšte ne postoje kao što je republički i opštinski, a kazne za kršenje zakona bile su u dinarima. Zavod za kulturno-historijsko naslijeđe TK koristio je stari pravni okvir koji će nakon provedene javne rasprave od 30 dana biti usklađen sa evropskim i bh. pravnim normama.

“Pokušali smo da što kvalitetnije odradimo i prezentujemo ovaj zakon koji će dati mogućnost Zavodu da što kvalitetnije odradi svoj posao. Do sada su imali funkciju evidentiranja kulturne baštine u TK, a svi znamo da je kulturna baština nešto što pokazuje identitet naših naroda u BiH i svi znamo da moramo baštiniti istoriju i kulturna dobra koja su naši preci ostavila nama na čuvanje.”, istakao je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Ukazala se potreba da se ova oblast uredi u TK, dodao je Mićanović. Donošenjem pravnog okvira stekli bi se uslovi da Zavod krene u konačnu zaštitu kulturnih dobara kojim će biti definisano i na koji način se obrađuju, kako se kulturna baština identificira i štiti. Zavod za zaštitu kulturno.-historijskog naslijeđa TK do sada je izradio listu potencijalnih dobara za zaštitu koji čini 591 dobro, od čega su 54 zaštićena nacionalna spomenika. Vlada TK danas je usvojila i Program javnih investicija, jednog od najznačajnijih planskih dokumenata od 2020-2022. godine.

“U ovogodišnjem programu javnih investicija imamo ukupno 66 uvrštenih kapitalnih projekata sa ukupnom planiranom vrijednošću od preko 294 miliona, od čega se 61,2 miliona odnosi na 20 kandidovanih projekata i preko 233 miliona na 46 projekata u implementaciji.”, dodala jeErna Kusturica, pomoćnica ministra privrede TK.

Kandidovani projekti su oni koji su identificirani kao projekti od značaja ali nemaju još sredstva za implementaciju, dok su projekti u implementaciji oni projekti za koje postoje važeća odluka o finansiranju i implememtnaciji