Vlada TK: Korak bliže ka izgradnji Roditeljske kuće

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vlada TK ispunila je sve obaveze kako bi uskoro mogla započeti izgradnja Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, a kako saznajemo poslanici u Skupštini TK na narednoj sjednici trebali bi poduzeti korake čime bi izgradnja bila znatno ubrzana. Usvojena je i odluka o kriterijima za dodjelu stipendija učenicima koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja.

Procedura oko početka izgradnje Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla privodi se kraju. Vlada TK danas je ispunila posljednju u nizu obaveza i donijela Odluku o davanju saglasnosti za izgradnju objekta koji bi mališanima oboljelim od malignih oboljenja i njihovim roditeljima olakšao tretman liječenja koji je često iscrpljujući i dugotrajan.

”Odluka koju je Vlada danas usvojila zapravo predstavlja realizaciju obaveze koju je preuzela tim preduogovorm a to je da Skupštini predloži donođenje odluke kojom će se dati saglasnost da UKC Tuzla izvrši parcelaciju parcele na kojoj je predviđena gradnja objekta”, kazao je Ervin Mujkić, načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse u UKC-u Tuzla.

Poslanici u Skupštini TK će trebati dati i saglasnost za upis prava vlasništva u korist UKC-a na parceli gdje će se graditi Roditeljska kuća, kao i saglasnost za zaključivanje ugovora o pravu građenja između UKC-a i Udruženja Srce za djecu. Roditeljska kuća će biti objekat u potpunosti izgrađen od drveta, ekološki prihvatljivih materija, a donator koji je obezbijedio sredstva osigurat će održavanje objekta u narednih 40 godina. Vlada TK danas je donijela Odluku o utvrđivanju kreiterija za dodjelu stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji upišu jedno od deset deficitarnih zanimanja u TK.

”Planirano je da se dodijeli 110 stipendija redovnim učenicima prvih razreda srendjih škola. Oni će dobiti stipednije u devet jhednakih mjesečnih rata u iznosu od 95 KM, odnosno po učeniku ukupno od 855 KM”, navodi Fikret Vrtagić, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku u Ministarstvu obrazovanja TK.

Sredstva za dodjelu stipendija već su planirana u iznosu od stotinu hiljada KM. Po deficitarnom zanimanju bit će stipendirano po 25 redovnih učenika, a ukoliko je za neko zanimanje broj učenika manji od 25 učenika kojima se dodjeljuju stipendije, preostale nedodijeljene stipendije dodijelit će se učenicima drugih deficitarnih zanimanja.

”Iz dosadašnje prakse mi imamo iskustva da za neka od ovih zanimanja neće biti uopšte prijavljenih učenika tako da će se povećati broj učenika koji će dobiti stipednije iz nekog drugog deficitarnog zanimanja sa ove liste”, kaže Vratagić.

Deficitarna zanimanja za školsku 2019/2020. godinu su: bravar, metalostrugar, instalater centralnog grijanja, električar, zidar-fasader-izolater, armirač, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa, keramičar, stolar i tapetar.