Vlada TK: Milion KM za pomoć privredi u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

S ciljem pružanja direktne finansijske podrške za razvoj privrede Tuzlanskog kantona Ministarstvo privrede će iz sredstava sa ESCROW računa realizirati program poticaja za privredu kroz subvencioniranje dijela kamatne stope u ukupnom iznosu od milion KM na odobrene kredite iz kreditne linije plasirane privrednim subjektima koji posluju na području Tuzlanskog kantona putem banke – partnera koja će obezbijediti kreditna sredstva. Sličnu kreditnu liniju imali smo u 2018. godini koja je prema riječima resornog kantonalnog ministra bila nepovoljna po privrednike u TK jer nije bilo grejs perioda, a kamatna stopa bila je izuzetno visoka.

„Ova kreditna linija koja će biti privrednicima ponuđena imat će daleko povoljne uslove. Imat će grejs period najmanje godinu dana, a rok otplate najmanje pet godina. Smatram da je gresj period igra veliku ulogu kada je u pitanju subvencija kamata i dodjela kredita.”, rekao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

Visina iznosa koji će biti dodijeljeni privrednicima bit će regulisana pravilnikom , a na javni poziv moći će aplicirati firme koje pozitivno posluju i ulažu u proizvodnju.

„Sredstva namijenjena privrednim subjektima za subvencioniranje dijela kamatne stope ne mogu se koristiti kao poticajna sredstva za ugostiteljska, proizvodnja oružja i vojne opreme, primarnu poljoprivredu, otvaranje kasina i drugo igara na sreću, proizvdonja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, te registrovanu djelatnost kao privredni subjekt obavljaju unutar područja trgovina na veliko i malo.“, dodao je ministar Hasić.

Zbog nenamjenskog utroška više od 63 hiljade KM, Vlada je danas HO „Merhamet“ umanjila godišnju tranšu upravo za taj iznos. Kako je potvrđeno iz Vlade TK, od 63 hiljade KM, 14 hiljada samo je usmjereno za nabavku vozila za šta novac nije bio namijenjen.

„Mi isključivo dajemo sredstva za rad kuhinje Imaret, recimo kupovina auta od 14 hiljad Km to ne može spasiti. U odluci koju mi djaemo piše da sredstva sem oraju opravdati u roku od 90 dana od zadnje tranše, sredstva nisu opravdana u roku od 90 dana.“, kazao je Admir Hrustanović, ministar rada i socijalne politike TK.

Novčana sredstva će se odobravat i uplaćivat u jednakim mjesečnim tranšama u iznosu od oko 19.7 hiljada KM, s tim što će se dospjele tranše za isplatu isplatiti odmah nakon donošenja ove odluke u skladu sa raspoloživim sredstvima u Budžetu Tuzlanskog kantona.