10 C
Tuzla
01.10.2023.

Vlada TK podržala radnike kompanije Zaharex d.o.o. Srebrenik

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) odobrila je na sjednici 93.000 KM kompaniji Zaharex d.o.o. Srebrenik radi refundacije minimalne bruto plaće za oktobar, novembar i decembar 2021. godine za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu uništenom u požaru 13. oktobra ove godine, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

– Ovim je ispunjeno obećanje koje je radnicima Zaharexa, obilazeći pogon nakon požara, dao premijer Kantona Kadrija Hodžić. Kako je navedeno u Zahtjevu za pomoć kompanije, zbog uništenih pogona i prestanka proizvodnje, od ukupno 151 uposlenih, evidentan je problem zadržavanja 52 radnika koji su radili u tim pogonima. S ciljem podrške očuvanju radnih mjesta, Vlada je odlučila podržati kompaniju Zaharex te dati podstrek za što bržu ponovnu uspostavu proizvodnje u pogonima – navedeno je u saopćenju.

Od drugih odluka na današnjoj sjednici, Vlada je izmijenila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini te izvršila nivelaciju ostvarenih prava na poticaje zbog povećanja obima proizvodnje u određenim vrstama proizvodnje, s jedne strane, te smanjenja proizvodnje u drugim kulturama.

I pored značajnog povećanja sume predviđene za novčane podrške u poljoprivredi u 2021. godini s prvobitno planiranih 4,5 miliona na 7,75 miliona KM, planirani novac se pokazao  nedostatnim za obim prijavljene proizvodnje te će višak ostvarenih prava na poticaje biti isplaćen iz Programa poticaja za 2022. godinu.

Ovo pokazuje da je politika povećanja poticaja i uvođenja novih programa poticaja u poljoprivredi rezultirala većim interesom poljoprivrednika, a time i povećanjem poljoprivredne proizvodnje u određenim kulturama.

Danas je Vlada prihvatila i Prijedlog autentičnog tumačenja odredbe Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.

Donesena je i Odluka o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u budžetu Kantona za 2021., što ne mijenja budžetsku sumu.

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO