13.9 C
Tuzla
09.06.2023.

Saopštenje KO PDA TK: Vlada TK prodaje UKC Tuzla

Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona oštro se protivi preuzimanju upravljačkih prava nad JU UKC Tuzla, čime bi se jedan od najrespektabilnijih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini stavio u suvlasništvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a koji bi, zbog apetita i interesa vladajućih struktura, bio dobar izvor zarade na uštrb zaposlenika, ali i degradacija samih građana koji se liječe u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, mladi SDA-ov premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je prilikom nedavne posjete svog federalnog šefa, ali i stranačkog kolege, Fadila Novalića, rekao da je Vlada TK ukazala na potrebu rješavanja pitanja i problematike koja se veže uz UKC Tuzla, a što se odnosi na usklađivanje njegovog poslovanja sa zakonom, odnosno usaglašavanje u pogledu osnivačkih prava koja nad UKC-om Tuzlanski kanton dijeli sa Federacijom BiH.

Međutim, dok je aktuelna skupštinska većina, predvođena SDA, u javnosti izražavala tobožnju zabrinutost za nezakonito imenovanje direktora i Upravnog odbora ove zdravstvene institucije, s druge strane je na perfidan način stranačkim šefovima pripremala teren za postavljanje svojih budućih kadrova.

Premijeru Halilagiću i skupštinskoj većini postavljamo pitanje kako nisu izrazili skeptičnost kod imenovanja svojih članova Upravnog odbora, u mandatu od jula 2019. do januara 2021. godine, ako su znali da su prekršili odredbe člana 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH?!

Takođe, pitamo kantonalnog premijera kako to da je Vlada TK iskazala potrebu da potpiše sporazum sa Vladom FBiH kojim će se regulisati odnosi u upravljačkoj strukturi UKC Tuzla kada svi dobro znamo da osnivač kliničkog centra nije Vlada TK, nego isključivo Skupština TK, koja jedina može dati saglasnost na potpisivanje ugovora o osnivačkim pravima?!

Kantonalni odbor PDA Tuzlanskog kantona oštro se protivi preuzimanju upravljačkih prava nad jednim od najboljih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini čime bi, u protivnom, moglo doći do ukidanja programa iz oblasti neurohirurgije, kardiohirugije, raditerapije i transplatacije, a time i velikog odliva ljekara sa UKC Tuzla, kao i mogućeg gubitka nastavne baze koju je UKC pružao Medicinskom i drugim fakultetima.

Preuzimanjem upravljačkih prava nanijela bi se nemjerljiva štetu zdravstvenom sistemu, a posebno pružanju zdravstvene zaštite građanima najmnogoljudnijeg kantona u Bosni i Hercegovini, a koji bi za određene rutinske zahvate i dijagnostičke procedure odlazili u Klinički centar Sarajevo.

Stoga, pitamo premijera Halilagića, da li će u tom slučaju Vlada TK svojim građanima, odnosno pacijentima, koji će svoje zdravstvene usluge ubuduće morati tražiti u KC Sarajevo, obezbijediti novčana sredstva za troškove prevoza i smještaja?!- navodi se u saopštenju za javnost KO PDA TK

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!