8 C
Tuzla
02.10.2023.

Vlada TK traži izmjene federalnog zakona o usmjeravanju prihoda ostvarenih korištenjem hidroakumulacijskih objekata

O znatnom povećanju iznosa naknada za isporučenu vodu i električnu energiju društvima koja gazduju hidroakumulacijskim objektima, razgovarali su danas delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić, i predstavnici JP za vodoprivrednu djelatnost  d.d. „Spreča“. Ovo povećanje rezultat je novih dopuna Federalnog Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

„Kako bismo zaštitili naše građane i privredu, zajedno sa našim poslanicima inicirat ćemo hitnu izmjenu donesenih dopuna Federalnog zakona ili njegovo stavljanje van snage“, zaključio je danas premijer TK Kadrija Hodžić.

Kako su istaknuli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović i direktor Javnog preduzeća Hajrudin Suljić, federalnim zakonom, koji je objavljen krajem prošle godine, predviđeno je povećanje naknade za 8 puta.

Vlada Tuzlanskog kantona izrazila je razumijevanje za novonastalu situaciju, posebno imajući u vidu da privreda Tuzlanskog kantona ne bi mogla podnijeti ovakav udar i rast troškova. U tom svjetlu, a kako bi se spriječile negativne posljedice po industriju i stanovništvo, premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona su se danas složili da je neophodno zajednički sa poslanicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, ali i poslanicima u Parlamentu Federacije BiH, koji dolaze sa područja našeg kantona, poduzeti sve aktivnosti i inicirati hitnu izmjenu navedene zakonske regulative koja je usvojena u Parlementu FBiH. Predloženo je da se inicira da se od ove naknade izuzmu akumulacije koje imaju prvenstvenu namjenu vodosnabdijevanja stanovništva i industrije.

„Navedena naknada bi, umjesto oko 309.000 KM, koliko to „Spreča“ trenutno uplaćuje, prema novom obračunu iznosila oko 2,5 miliona KM, bez obzira na količinu isporučene industrijske vode ili proizvedene električne energije“, kazao je direktor Suljić, te dodao da bi ovakav obračun neminovno doveo do povećanja cijene vode za sve kupce, odnosno privredu Tuzlanskog kantona i građane Tuzle, Živinica i Lukavca koji koriste vodu iz jezera „Modrac“.

Uz premijera Hodžića i ministra Smajlovića, današnjem sastanku su prisustvovali ministri privrede Mevludin Hodžić, trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić, te savjetnik premijera Miralem Nuhanović i sekretar Ministarstva finansija Merima Hajdarević. Osim direktora Suljića sastanku su prisustvovali, sekretar Društva Dinko Fatušić, izvršni direktor za tehničke poslove Omer Kovčić, te rukovodilac ekonomsko – finansijske službe Azra Arslanagić.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO