Vlada TK: Ured za strance bit će izmješten kod Autobuske stanice Tuzla?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Grad Tuzla jedan je od mnogobrojnih punktova kroz koje svakodnevno prolaze migranti. Prema izvještaju Uprave policije MUP-a TK, u prvih šest mjeseci ove godine evidentirana su 2643 ilegalna migranta bez identifikacionih dokumenata ili iskazanih potvrda za azil zbog čega su predati Uredu za strance u Tuzli. Taj broj je od juna do septembra utrostručen, ali je sigurnosna situacija i dalje na zadovoljavajućem nivou, poručeno je danas iz MUP-a TK. Evidentirano je 15 sigurnosno interesantnih događaja vezanih za ovu populaciju, krađe, teške krađe, tjelesne povrede, dva događaja kao prekršaja,a dvojica migranata još uvijek se nalaze u pritvoru jer se terete za teška krvična djela. Jedanaest državljana BiH, službenici MUP-a TK uhvatili su da ilegalno prevoze migrante o čemu je upoznata i SIPA.

„Vlada TK će putem nadležnih organa u skladu sa zakonom poduzeti sve mjere i aktivnosti kako bi se građani TK osjećali sigurno, a migranti dobili tretman u skladu sa Zakonom uz poštivanje najviših normi za zaštitu ljudskih prava. Današnjim zaključkom Vlada Tuzlanskog kantona je zatražila od viših nivoa vlasti da se u okviru svojih nadležnosti aktivno uključe u rješavanje pitanja migrantske krize, a od Ministarstva sigurnosti BiH da preduzme sve raspoložive mjere na sprečavanju ilegalnih prelazaka državne granice između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje je evidentiran najveći broj ilegalnih ulazaka migranata u našu državu.“, kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Također od državnog ministarstva je zatraženo da pronađe mogućnost izmještanja Terenskog ureda Tuzla – Službe za strance iz užeg gradskog jezgra grada Tuzle  na adekvatnu lokaciju, najvjerovatnije kod Autobuske stanice Tuzla, te da organizuje produženi rad službenika Terenskog ureda Tuzla, uključujući rad i u dane vikenda.  Problem u radu sa migrantima predstavlja i komunikacija, odnosno pronalaženje prevodioca jer se ispitivanje migranata prema Zakonu mora provoditi na maternjem jeziku. MUP TK i Tužilaštvo TK, nemaju prevodioca za Urdu jezik.

„Problem je višestruk, jedan broj migranata može komunicirati na engleskom jeziku, ali svako poduzimanje službene radnje zahtjeva pružanje mogućnosti okrivljenom da daje iskaze na svom maternjem jeziku što povlači određena finansijska sredstva, angažovanje osoba koje znaju jezik i produžuje vrijeme dok dođe do Tuzle. „, dodao je Korman.

Problem je i granica između BiH i Srbije koja nije dovoljno pokrivena.

„Skoro sve osobe koje se zateknu nemaju kod sebe nikakve dokumente. Vrši se njihvoa identifikacija u Terenskom uredu Tuzla na način da daju otiske prsta, koji ide u zajedničku bazu, daju podatke o sebi. Jesu li oni tačni ili nisu mi nemamo te informacije. Oni dobijaju potvrdu gdje u roku od 14 dana trebaju da se jave u jedan od azilanstkih centara u BiH.“, istakao je Korman.

Mada kako tvrdi Korman, u Tuzlanskom kantonu nema elemenata migrantske krize, nadolazeći hladni dani, te zabilježeni slučajevi migranata koji se vraćaju u Tuzlu postavljaju pitanje i eventualno pronalaženje rješenja za njihovo zbrinjavanje i smještaj. Izmještanje Ureda za strance kod Autobuske stanice Tuzla omogućilo bi i bolje uvjete za migrante koji budu prolazili kroz Tuzlu.  Osim ovog sigurnosnog izazova, Korman tvrdi da je u prvih šest mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine smanjen broj teških krađa, teških krivičnih djela, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih  materija, posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, ubistava, dok je povećan broj krivotvorenja službenih isprava, nasilničkog ponašanja, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nasilja u porodici, pronevjera u službi, navođenja na prostituciju, i dr.  Tokom perioda januar – juni 2019.godine evidentirano je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prethodne godine.

„ Manje je za 11 saobraćajnih nezgoda ili 0,8 posto. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima veći je za 7 ili 63%, dok je broj poginulih lica veći za 5 ili 38,5%, u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Broj saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima veći je za 4 nezgode ili 0,8%, dok je broj lica sa teškim tjelesnim ozljedama manji je za 17 lica ili 22,7%, a broj lica sa lakim tjelesnim ozljedama veći je za 32 lica ili za 4,5%. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom manji je za 22 nezgode ili za 2,7%.“, kazao je Korman.

Sve ovo ukazuje na određene manje pozitivne promjene u odnosu na isti period protekle godine, navodi Korman.