Vlada Tuzlanskog kantona boravila u radnim posjetama Gračanici i Doboj Istoku

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Posjetama Gračanici i Doboj Istoku radnim sastancima sa gradonačelnikom Nusretom Helićem i načelnikom Kemalom Bratićem, te obilaskom privrednih subjekata Vlada Tuzlanskog kantona je danas nastavila ciklus posjeta jedinicama lokalne samouprave na području našeg kantona.

Tokom radnih sastanaka u gradskoj upravi Gračanice i Općini Doboj Istok premijer Kantona Denijal Tulumović, koji je i predvodio današnju delegaciju, je prezentirao program i intencije Vlade Tuzlanskog kantona za naredni period te ukazao na neke od glavnih smjernica budućeg rada Vlade. Također, ukratko su prezentirani projekti koje Vlada planira realizirati ove godine na područjima ove dvije lokalne samouprave.

„Imamo nekoliko veoma značajnih projekata koje smo već započeli, a neke već i okončali na područjima Gračanice i Doboj Istoka. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 5 miliona KM, a tim projektima treba dodati i projekte u oblasti vodoprivrede i sanacije vodotokova za što smo trenutno u fazi završetka Programa raspodjele sredstava. Značajan dio već planiranih sredstava odnosi se na rekonstrukciju regionalne putne mreže i kvalitetnije međusobno povezivanje općina i gradova, zatim su tu ulaganja u školske objekte i projekte zaštite okolice“, rekao je premijer Tulumović, i istaknuo da će Vlada u narednom periodu voditi istinsku politiku ravnomjernog razvoja svih dijelova Tuzlanskog kantona, te će pokušati ispraviti neke nepravde koje su prema određenim gradovima i općinama činjene u prethodnom periodu.

Gradonačelnik Helić i načelnik Bratić izrazili su zadovoljstvo danas upriličenom posjetom koja je bila prilika da se, s ciljem kvalitetnijeg budućeg planiranja, Vladi Tuzlanskog kantona i prezentiraju potrebe Gračanice i Doboj Istoka i projekti koje građani smatraju prioritetima.

„Informisali smo premijera i Vladu o nekim projektima koje realiziramo i koje planiramo u Gračanici, koji su to najvažniji realizovani projekti, malo upoznali sa stanjem u privredi, a onda smo iznijeli naše ključne probleme za koje očekujemo pomoć Vlade TK. Prije svega tu je Sportska dvorana za učenike srednjih škola. Lokalna zajednica je u proteklim godinama uložila preko 3,5 miliona i očekujemo u narednoj godini da nam pomogne Vlada sa sredstvima. Mi ćemo se zadužiti kod banaka da sljedeće godine završimo Sportsku dvoranu, rekao je gradonačelnik Helić te akcentirajući i neophodnost izgradnje  kružnog toka na regionalnom putu kod BKC-a, regulaciju korita rijeke Sokoluše i sanaciju deponije kao prioritete u Gračanici.

„Uz zahvalu premijeru i delegaciji Vlade koja je danas posjetila Doboj Istok, danas smo istaknuli nažalost nepravedan tretman koji smo kao Općina imali. Ohrabreni stavom premijera Tulumovića i Kantonalne vlade da će se u narednom periodu pažnja iskreno posvetiti ravnomjernom razvoju svih dijelova Kantona, danas smo prezentirali nekoliko projekta koje smatramo prioritetima u Doboj Istoku. To se prije svega odnosi na projekat kanalizacione mreže u Doboj Istoku, neophodnom uređenju korita rijeka s ciljem sprječavanja eventualnih budućih plavljenja, te stvaranje centra civilne zaštite“ istaknuo je načelnik Bratić.

Osim radnih sastanaka u gradskoj i općinskoj upravi, delegacija Vlade posjetila je danas i kompaniju „Index“ d.o.o. Gračanica gdje se sa vlasnikom Kompanije Fahirom Humićem razgovaralo o podršci koju Vlada pruža realnom i proizvodnom sektoru u našem Kantonu, ali i mogućim modelima buduće podrške koja bi mogla biti pružena s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta, a time i broja radnih mjesta i kvaliteta uslova za radnike. Inače, osnovana još davne 1985. godine ova izvozno orijentirana kompanija bavi se mašinskom obrada metala, a sposobnost izvršavanja visoko sofisticiranih zadataka prepoznali su brojni poslovni partneri iz Europske unije.

Delegacija Vlade posjetila je i Forum solidarsnosti – EMMAUS u Dujama, te izrazila svoju zahvalnost za sav humanitarni rad kojeg ova organizacija demonstrira u našem kantonu. Osim brige za oko 450 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija u Prihvatnom centru „Duje“ u Doboj Istoku, EMMAUS u posljednje vrijeme svoj humanitarni rad demonstrira i kroz pomoć u zbrinjavanju migranata koji prolaze kroz Tuzlanski kanton. S tim u vezi Vlada je danas, tokom posjete centru u Dujama, obećala da će već na jednoj od narednih sjednica inerventno djelovati i pomoći realizaciju EMMAUS-ovih aktivnosti.

Također, Vlada je danas položila cvijeće i odala počast na centralnom spomen obilježju šehida i poginulih boraca u Doboj Istoku, saopćeno je iz ureda Vlade TK.