Vodopad Kravica- Oaza u kamenu: Destinacija na listi želja svjetskih putnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Među najatraktivnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini visoko se pozicionirao vodopad Kravica, udaljen svega nekoliko kilometara od Ljubuškog.

Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Najatraktivniji lokalitet na Trebižatu je upravo vodopad Kravica, tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima blizu Ljubuškog. Visina slapa kreće se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna, a danas osim što pažnju turista ali i slučajnih putnika plijeni nesvakidašnjom ljepotom, ponovo nudi raznovrsne sadržaje ugodne za odmor i duše i tijela.

Stoga ne čudi što na sve više svjetskih web stranica Vodopad Kravica biva uvršten kao obavezna destinacija koju svi, koji su željni upoznati nevjerovatna čuda prirode, moraju posjetiti.

Tako je, specijalizirani portal za turizam theculturetrip.com upravo Vodovod Kravice naveo kao jednu od 19 nevjerovatnih destinacija za koje nikada ne bi rekli da su u Europi.

Rame u rame, sa Italijom- vodećom svjetskom zemljom kada je o turizmu riječ i mikrolokacijama poput Burana (Burano) ili Alberobela (Alberobello), Grčkom, Španijom, Portugalom svoje mjesto zauzima i Vodopad Kravica. https://theculturetrip.com/europe/articles/19-incredible-places-you-never-knew-existed-in-europe/

Opisan je kao:

„Toliko toga ima za vidjeti i posjetiti na zemljskoj kugli i u ovom dijelu Planete, ali ove zapanjujuće mini Nijagare, koje se sastoje od 25 m visokih kaskada, trebalo bi da budu na vrhu Vaše liste želja prilikom posjete Bosni i Hercegovini. Najbolja stvar? Ako ih posjetite ljeti, možete se i kupati u prirodnim bazenima koje prave ovi slapovi.“

Stoga, ako ubrzo planirate neko od proljetnih putovanja, mini odmor, a zašto da ne i putovanje za prvomajski praznik neka vas put odvede do Vodopada Kravica, jer vas na samo 40 kilometara od Mostara i par kilometara od Ljubuškog čeka oaza u kamenu, prirodni fenomen pod zaštitom države, destinacija koja je na listi želja svjetskih putnika.

Više o ovom vodopadu saznajte na http://www.kravica.ba