Vojni lideri regiona razmatrali teme integracija, saradnje, partnerstva

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na konferenciji načelnika odbrane/generalštabova Foruma B-9, čiji su domaćin u Sarajevu bile Oružane snage BiH, razmatrane su teme poput integracija, saradnje, partnerstva, te faktora regionalne i globalne sigurnosti i stabilnosti.

Članice Foruma B-9 su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović izjavio je po okončanju konferencije da taj forum predstavlja važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu, te da mu je svrha promocija regionalne stabilnosti.

– Imali smo vrlo jedinstven stav a to je osigurati bolje međusobno razumijevanje kako bismo dostigli potreban nivo interoperabilnosti i znanja neophodnih za zajednički angažman pravovremenom razmjenom informacija, kapaciteta za obuku i uzajamno pružanje pomoći. U tome smo zaista i uspjeli – naveo je Mašović.

Zamjenik komandanta Združene komande savezničkih snaga u Napulju generalpotpukovnik Jocelyn Paul rekao je da je forum dobra prilika za razmjenu ideja i stavova, ali da treba posebno istaći i doprinos pripadnika OSBiH jer nije potrebno biti član NATO-a za učešće u obukama i misijama tog saveza.

– Pripadnici OSBiH su vrlo dobro izvršavali svoje zadatke u misijama zajedno s nama, te su imali koristi od različitih obuka koje su im bile dostupne – dodao je Paul.

Potcrtao je da je važno iskoristiti sve što imaju da ponude multilateralne organizacije koje okupljaju brojne zemlje, kako bismo imali kvalitetan dijalog u korist građana svih tih zemalja.

Na konferenciji je potpisana i zajednička izjava zemalja stalnih članica Foruma B-9.

(RTV Slon/Fena)