23.9 C
Tuzla
02.06.2023.

Vojska u službi građana: U kasarni Dubrave obilježen Dan Oružanih snaga BiH

Oružane snage BiH, 1. decembra ove godine obilježit će tačno 17 godina postojanja. Isto toliko godina, Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj su nadlženosti Oružane snage, radi na reformama, obuci i osposobljavanju mladih ljudi, a sve u cilju očuvanja suveriniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Sa manje ili više i bržih i sporijih reformi mislim da je to institucija koja zavređuje pažnju i primjer je kako institucija treba biti ustrojena“, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH

Ustrojeni su danas bili i vojnici, koji su s ponosom stajali ispred zastave Bosne i Hercegovine, poručujući tako da su uvijek spremni stajati za građane ove države. To će činiti i budućnosti. Građani mogu biti sigurni u sposobnost i spremnost vojnika Oružanih snaga da čuvaju državu, naglašeno je danas na Svečanoj ceremoniji u kasarni Dubrave.

Oružane snage Bosne i Hercegovine provodeći svoju intenzivnu obuku, kao i učešćem na našim domaćim i međunarodnim vježbama, održavaju taj nivo spremnosti da svakog momenta budu na usluzi građanima, što je naš osnovni zadatak i naša misija“, kazao je brigadir Emir Kliko, komandant 5. pbr OSBiH

U narednom periodu, Oružane snage BiH očekuju i nove reforme, koje bi trebale voditi ka pristupanje naše zemlje u NATO, što je i jedan od ciljeva državnog Ministarstva odbrane.

Moj stav je da je Bosna i Hercegovina odavno trebala biti članica NATO-a, time bi riješila pitanje kolektivne sigurnosti. Pozvao bih svoje kolege da stvaramo jedan lobi, to će biti jedan pozitivan input kvaliteti života na ovom prostoru i rješavanja pitanja kolektivne sigurnosti i tu se moramo opredijeliti“, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Na današnjoj svečanoj ceremoniji, najbolji vojnici i drugi pripadnici Oružanih snaga BiH, dobili su pohvale i novčane nagrade, dok je 5. pbr dobila Zlatnu plaketu za rad i doprinos njenih vojnika u Oružanim snagama.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!