15 C
Tuzla
22.07.2024.

Vraćaju li se učenici u septembru u školske klupe?

Globalna pandemija korona virusa uticala je na sve sfere društva, pa tako i na obrazovni sistem, te je još uvijek neizvjesno da li će učenici novu školsku godinu dočekati u školskim klupama.

“Mi se pripremamo da nastava počne na tradicionalan način, dakle da imamo redovnu nastavu u školama, da naše učenike vratimo u školske klupe, ali uzimajući u obzir epidemiološku situacju mi još uvijek ne možemo doći do konačnog zaključka i reći evo ovako će nastava teći ove školske godine, nego još uvijek razrađujemo tri četiri scenarija kako bi mogla da teče naredna školska godina”, istakla je za RTV SLON Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Prema riječima ministrice, konačna odluka o tome vraćaju li se učenici u septembru u školske klupe ili ne najvjerovatnije će se donijeti sedam dana pred početak nove školske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom.  Dok se školarci raduju ponovnom susretu sa svojim drugarima, mišljenja oko njihovog povratka u školske klupe među roditeljima su podijeljena, jedni su sretni zbog toga, dok su drugi zabrinuti, zbog još uvijek nestabilne epidemiološke stuacije, no evo šta o svemu kaže struka:

“Ja zagovaram povratak djece, studenata, srednjoškolaca u školske klupe, jer je zaista deplasirano omogućavati ih da idu u školu i na taj način ih navodno poštedjeti, a s druge strane dozvoljavati im da se okupljaju u kafićima i tamo bez ikakve kontrole rasijavaju uzročnike COVID- 19. Kako je rekao generalni sekretar UN-a doživjet ćemo generacijsku katastrofu, djeca će nam ostati neobrazovana”, istakao je epidemiolog željko Ler.

U osnovne škole ove godine upisano je oko 4000 učenika po generaciji, a kada su u pitanju srednje škole završen je I prvi I drugi upisni rok, uskoro će biti objavljen I treći. Najveći interes I ove godine vlada za Srednju medicinsku I Elektro –  tehničku školu, dok je kao I prethodnih godina znatno smanjen interes za gimnazije, izjavila je za RTV SLON, ministrica obrazovanja i nauke Fahreta Brašnjić.

 

Vezane vijesti

TUZLA