Vremenska prognoza: U petak najveće padavine uz niske temperature!

Foto: N1
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vremenske prilike u Tuzlanskom kantonu za sada su očekivane; niske temperature zraka od -5 do 5, i povremene sniježne padavine obilježile su prethodne dane. No, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za sutra najavljuju postepeno razvedravanje u drugom dijelu dana. Ipak, u petak nas očekuje i malo iznenađenje.

”Kada govorimo o regionu TK prema sada raspoloživim podacima, najviše padavina se očekuje u petak, i to u području Travnika, Zenice, prema Tuzli, i u tom području modeli za prognozu vremena prognoziraju najveću količinu padavina i najvišu visinu snijega.” – rekao je Ibrahim Hadžismajlović, dežurni meteorolog FHMZ-a.

Stručnjaci prognoziraju i najavljuju da će tada čak pasti i do 25 centimetara snijega, a intenzivnije padavine se očekuju u poslijepodnevnim i večernjim satima. Uz sve to najavljuje se i dnevna temperatura od čak -8.

Stoga, prilagodite svoje kretanje ovim predožbama iz FHMZ-a, a ovakve vremenske prilike zadržat će se sve do kraja prvog dana vikenda. Niske temperature i sniježne padavine možda su i iznenadile građane, obzirom da smo nekako navikli na stalne mijene toplih i hladnih dana. Kako god se građani zaštitili od niskih temperatura dobra vijest je da nas u noći sa subote na nedjelju očekuje razvedravanje, te da će nedjelju obilježiti lijepo i ugodno vrijeme, ali i dalje sa niskim temperaturama.

Zbog ovakvih vremenskih prilika iz FHMZ-a zaključuju da je biometeorološka slika nepovoljna. Također, preporučuje se prikladno oblačenje jer su moguće reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije i promjene raspoloženja.