Vrhunac toplotnog vala iza nas je, slijedi stabilizacija vremena

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Početkom protekle sedmice zabilježen je vrhunac toplotnog vala. Iako su izmjerene izuzetno visoke temperature, do 41 stepen, primjera radi u Mostaru, historijski rekordi za august ipak nisu nadmašeni. Od utorka poslijepodne, vrućine su popustile, navodi se u agrometeorološkom pregledu za period 12.–18. august.

 

Temperature  su se spustile i 10-tak stepeni niže u odnosu na početak perioda, i tako vratile u okvire klimatoloških prosjeka ili nešto ispod. U većem dijelu zemlje u utorak i srijedu (13. i 14. augusta) zabilježene su padavine, u centralnim dijelovima do 35 mm, na zapadu i sjeveru zemlje od 10 do 20 mm dok su na jugu zemlje padavine izostale ili su bile zanemarljivo male, do 1 mm.  Stanje vlažnosti tla malo je popravljeno prispjelim padavinama, iako nedovoljno, osobito na sjeverozapadu zemlje.

 

Prema prognozama, pretežno sunčano, i sve toplije, od nedjelje i vruće zadržat će se do srijede,  21. augusta, kada se očekuje porast oblačnosti i pojava kiše i pljuskova ponegdje i lokalnih nepogoda, naročito u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje.

 

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se u rasponu od 13 do 17 stepeni, na jugu zemlje do 22, a  najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 stepena. Umjereno toplo i sunčano vrijeme  uz povoljnu vlažnost tla odgovarat će voću, vinovoj lozi te ratarskim usjevima koji se nalaze u završnim fazama zrenja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

 

Uslovi vlažnosti procijenjeni prema Standardiziranom indeksu padavina (SPI) u posljednjih 30 dana pokazuju da u većem dijelu zemlje na dan 15. augusta preovladavaju normalni uslovi vlažnosti, izuzev Hercegovine gdje je vlažnost malo povećana i zapada, sjeverozapada i sjeveroistoka zemlje gdje su uslovi sušni do umjereno sušni.