Vrhunac toplotnog vala u ponedjeljak, rekordna temperatura u Tuzli zabilježena 2000-te

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iza nas je period sunčanog, suhog i vrlo sparnog vremena koje je posljedica pritiska sa jugozpada i juga, kažu meteorolozi. Temperature su dostizale 36 stepeni Celzijusa, a naredni dani bit će još topliji. Vrhunac visokih temperatura bit će prvi dan naredne sedmice, kad su moguće temperature od 40 stepeni Celzijusa.

”Za dane vikenda i početkom sedmice očekuje se vrlo toplo i suho vrijeme. Vrhunac toplotnog vala očekuje se u ponedjeljak, vrijednosti jutarnjih temperatura u Bosni se prognoziraju od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevnih od 33 do 40 stepeni Celzijusa. Promjena vremena se očekuje od utorka. Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do petka, nakon čega ponovno slijedi stabilniji period bez padavina”, navodi Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vrijednosti temperatura od utorka će opasti, dnevne će se kretati do 26 stepeni, u Hercegovini maksimalno do 32 stepena Celzijusa. Meteorolozi navode da temperature kakve se predviđaju za naredna tri dana jesu iznad prosjeka za ovo doba godine, međutim one nisu prevazišle rekordne temperature, koje se kreću od 37 u Livnu do 43 stepena u Mostaru.

”Temperaturni rekord za Tuzlu iznosi 39,5 stepeni i zabilježen je 21. augusta 2000. godine, a za Gradačac rekord je zabilježen isti dan i iznosi 39,8 stepeni”, podsjeća on.

Visoke dnevne temperature  uzrok su aktiviranja narandžastog upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Upozorenje se odnosi na teritoriju cijele države za period od 10. do 12. augusta. Krajinović također navodi da se očekuju i tropske noći, kada minimalne temperature neće padati ispod 20 stepeni Celzijusa.

”Ovakve vremenske prilike su neuobičajne i opasne, štete i ljudske žrtve su moguće, budite oprezni i slijedite uputstva nadležnih institucija. Redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima, te treba biti svjestan rizika koji je neizbježan”, kaže Krajinović.

Usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba moglo bi doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od pretjeranih aktivnosti, reducirati boravak na otvorenom i uzimati dovoljno tečnosti, preporuke su navedene u bioprognozi. Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.