Vrijednost rekonstrukcije 12 međudržavnih mostova BiH i Srbije 6,6 miliona eura

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić sastao se jučer s veleposlanikom Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandrom Đorđevićem kojeg je upoznao sa svim detaljima u vezi s Nacrtom sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo i tome da je Ministarstvo poduzelo sve potrebne proceduralne radnje i uputilo ga na Vijeće ministara.

Već na idućoj sjednici Vijeća ministara očekuje se usvajanje Nacrta, čime bi se pokrenule daljnje procedure na njegovoj provedbi.

Također, razgovarano je i o Nacrtu sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova koji je usvojen na prethodnoj sjednici Vijeća ministara BiH. Nacrt se odnosi na 12 međudržavnih mostova BiH i Srbije, od čega će sedam mostova rekonstruirati Srbija, a pet Bosna i Hercegovina.

Ukupna vrijednost radova je 6.600.000 eura, a Bosna i Hercegovina od toga snosi dio od 2.150.000 eura. Ovaj sporazum je itekako važan jer će osigurati rekonstrukciju mostova i izravno utjecati na povećanje sigurnosti prometovanja preko njih.

Bilo je govora i o organizaciji 4. Kina-CIEZ ministarske konferencije o inovacijama koja će biti održana 8. listopada u Beogradu. Iako Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nije nadležno za sudjelovanje i organizaciju konferencije o inovacijama, zamjenik Dalipagić je istaknuo da je Ministarstvo podržava i preuzima na sebe obvezu da izvijesti Ministarstvo civilnih poslova BiH o njenom održavanju i proslijedi im sve potrebne informacije, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
IZVOR: RTV SLON/AKTA:BA