22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

VSTV BIH dio globalnog UNDP programa za ravnopravnost spolova

Sekretarijat Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine nastavlja sa aktivnostima na unapređenju rodne ravnopravnosti kroz Projekat „Pečat rodne jednakosti za javne institucije u BiH“, koji je dio globalnog  programa za ravnopravnost spolova Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Kroz ovaj projekat, VSTV BiH će u narednih 18 mjeseci raditi na jačanju internih kapaciteta za integraciju rodne jednakosti, a kako bi u budućnosti. u okviru svojih nadležnosti moglo garantovati veću rodnu jednakost i osnaživanje žena u okviru njihovih oblasti rada i djelovanja.

Riječ je o programu i projektu koji se zalaže za uvođenje rodne jednakosti kao glavne politike koja doprinosi zadovoljstvu i dobrobiti građana, izgradnji snažnih institucija, ekonomskom razvoju i rastu. Uspostavljanje sistema rodne jednakost značajan je segment u procesu pristupanja Europskoj uniji, obzirom da je ravnopravnost žena i muškaraca jedno od temeljnih načela EU.

VSTV BiH jedna je od prvih institucija u BiH koja je pristupila realizaciji projekta, a samim tim i dobijanju pečata rodne jednakosti koji se instituciji dodjeljuje po završetku projekta kao pokazatelj stepena uspješnosti usklađivanja i integracije rodne ravnopravnosti unutar same institucije.

U narednom periodu slijedi intenzivan rad na jačanju rodnih mehanizama i kapaciteta neophodnih za intenzivnije osnaživanje žena na radnom mjestu kroz poštivanje međunarodnih konvencija, čiji je BiH potpisnik, poštivanje svih zakonskih prava u oblasti radnih odnosa u BiH, te unapređenje institucionalnih politika i praksi u oblasti rodne ravnopravnosti.

Podršku u provođenju aktivnosti VSTV-u BiH pružit će UNDP BiH i Agencija za ravnopravnost spolova  BiH.

Sekretarijat VSTV-a BiH u saradnji sa međunarodnim partnerima već  duži niz godina provodi aktivnosti koje za cilj imaju jačanje rodne ravnopravnosti, kako u VSTV-u BiH, tako i u svim pravosudnim institucijama u BiH.

VSTV BiH usvojilo je 2020. godine Strategiju za unapređenje rodne ravnopravnosti u bh. pravosuđu, čime je BiH postala prva zemlja u regiji koja je usvojila dokument ovakve vrste, a na osnovu kojeg sve pravosudne institucije kreiraju vlastite akcione planove sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti u bh. pravosuđu.

POSLJEDNJE DODANO