VSTV imenovao Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

Foto: Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH imenovalo je Gordanu Tadić na mandatni period od šest godina, koja je ovu dužnost obavljala u svojstvu vršiteljice dužnosti nakon što je Goran Salihović odstupio od te funkcije.

Tokom predstavljanja programa rada, Tadić je najavila da će se zalagati da Poseban odjel za ratne zločine nastavi rad na najsloženijim predmetima, a istaknula je i potrebu unapređenja regionalne saradnje.

Predložila je i spajanje dva odjela u jedan zbog bolje efikasnosti rada ove pravosudne institucije i to Odjela II nadležnog za organizirani, privredni kriminal i korupciju, te Odjela III koji je nadležan za ostala krivična djela iz nadležnosti Suda BiH, prenosi Fena.

Osvrnula se i na problem korupcije, kazavši da je potrebno raditi na popravljanju percepcije javnosti.

Osim Tadić koja je prema bodovnoj rang listi bila prva s 134,2 bodova, na ovu dužnost kandidirali su se još i državna tužiteljica Diana Kajmaković (133 bodova) i federalni tužilac Munib Halilović (131,6 bodova), a njih troje predstavili su program rada.

Ova važna pozicija u lancu sudske vlasti upražnjena je od 2016. godine, kada je bivši glavni tužioc Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen s te funkcije.

Tadić, Kajmaković i Halilović ostali su u najužem izboru od 11 kandidata prijavljenih na konkurs VSTV-a. Podvijeće VSTV-a odlučilo je krajem prošle godine da su, nakon izmjena Pravilnika VSTV-a, najbolje ocjene dobila ta tri kandidata, koja imaju i najveće iskustvo u dosadašnjem radu.