VSTV: Preporuke pravosudnoj zajednici povodom epidemološke situacije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) u nedjelju je održalo telefonsku sjednicu na kojoj su donesene preporuke za predsjednike sudova i glavne tužioce u vezi s organizacijom rada, kao i za VSTVBiH i njegova operativna tijela zbog novonastale epidemiološke situacije u zemlji uzrokovane virusom COVID 19,

U preporukama predsjednicima sudova i glavnim tužiocima se navodi da je obavezno poštivanje uputa i odluka nadležnih kriznih štabova za sve uposlene u pravosudnim institucijama.

Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta (sudskih i tužilačkih) u razdoblju od 16. marta do 3. aprila ove godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku.

Također, potrebno je razmotriti mogućnost organizovanja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih.

U cilju zaštite vlastitog, ali i zdravlja svih osoba sa kojima dolaze u kontakt, VSTV BiH sugerira svim nosiocima pravosudnih funkcija i zaposlenim u pravosudnim institucijama da se dosljedno i odgovorno pridržavaju odluka predsjednika sudova i glavnih tužilaca.

U pogledu daljeg rada VSTV-a BiH, Vijeće je uspostavilo mehanizam praćenja situacije te ažurnog odlučivanja o svim relevantnim pitanjima koja se odnose na efikasan i nesmetan rad pravosuđa.

Donesena je Odluka o režimu rada VSTV-a BiH u kojoj se navodi da će to vijeće organizovati rad u skladu sa uputama i odlukama nadležnih organa javne vlasti i kriznih štabova.

Odlučeno je da se odgađaju svi sastanci stalnih komisija i drugih radnih tijela VSTV-a BiH čije je održavanje planirano do 3. aprila ove godine. Također, odlučeno je da se odgađaju zakazana disciplinska ročišta, testiranja kandidata i razgovori sa kandidatima čije je održavanje planirano u navedenom periodu, saopćeno je iz tog vijeća.

O nastavku rada u punom kapacitetu Vijeće će odlučiti naknadno, posebnom odlukom.