VSTVBiH: Danas imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas i sutra trebalo izabrati/imenovati novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Prema prijedlogu dnevnog reda, izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH planiran je za danas kada bi programe rada trebali predstaviti kandidati – Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca, Diana Kajmaković, tužioc u Tužilaštvu BiH, i Munib Halilović, aktuelni federalni tužioc, nakon čega će uslijediti vijećanje članova VSTV-a te donošenje odluke o imenovanju glavnog državnog tužioca, potvrđeno je Feni u toj instituciji.

Kako iz VSTV-a pojašnjavaju, radi se o kandidatima koje je to regulatorno tijelo odlučio pozvati nakon okončanja konkursne procedure, odnosno obavljenih intervjua s deset od ukupno 11 prijavljenih kandidata (jedan nije imao dovoljan bodova), te formiranja rang-liste uspješnih kandidata.

Bodovanje kandidata izvršilo je državno Podvijeće za izbor nositelja pravosudnih funkcija u skladu s novim Poslovnikom VSTV-a BiH, uključujući dva kriterija – njihove radne rezultate, odnosno konačne ocjene u posljednje tri godine, te ocjenu s intervjua.

U sklopu konkursne procedure – provedbe javnog konkursa VSTV-a BiH za izbor/imenovanje rukovodećih pravosudnih funkcija, intervju s kandidatima koji su aplicirali za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH obavljen je u drugoj polovini decembra.

U prijedlog dnevnog reda uvršten je i prijedlog aktivnosti u sklopu novog Projekta u oblasti borbe protiv korupcije i društvenog korištenja oduzete imovine stečene nezakonitim putem.

Prema ustaljenoj praksi, na sjednici VSTV-a bit će donesene i odluke u vezi s prestankom mandata, odnosno imenovanjem određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.