15 C
Tuzla
22.03.2023.

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom redovne sjednice, koja je održana 30. novembra i 1. decembra u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Branka Skoko, na poziciju predsjednika Višeg privrednog suda u Banja Luci; Igor Dabić, na poziciju predsjednika Okružnog privrednog suda u Banja Luci; Mato Kulaš, na poziciju predsjednika Okružnog privrednog suda u Doboju i Milena Kundačina, na poziciju v.d. predsjednika Osnovnog suda u Trebinju.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovana je Silvana Brković-Mujagić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 16.01.2023. godine, s tim da v.d. predsjednika Osnovnog suda u Trebinju stupa na dužnost 26.12.2022. godine, saopćeno je iz VSTVBiH.

 

POSLJEDNJE DODANO